Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Delta holding objavio plan za rekonstrukciju Sava Centra

  Kompanija Delta Miroslava Miškovića postala je u ponedeljak novi vlasnik Sava centra, po početnoj prodajnoj ceni od 17,5 miliona evra, kao jedini ponuđač na javnoj prodaji koju je oglasio Grad Beograd.

  Tanja Vasojević, zadužena za korporativne komunikacije u kompaniji Delta Holding otkrila je za BIZLife koji su naredni koraci kompanije kada je Sava centar u pitanju.

  „Neki naredni koraci su da se finalizuje kupoprodajni Ugovor, da nakon toga isplatimo punu cenu. Uporedo tražimo svetske stručnjake, koji imaju iskustva sa sličnim objektima da rade projekat, i onda ulazimo u rekonstrukciju. Obaveza po ugovoru je da projekat rekonstrukcije završimo za 5 godina, mi računamo i radićemo da to bude ranije i na naše, ali i na zadovoljstvo svih onih koji željno iščekuju novi sjaj Sava centra“, rekla je Vasojević.

  Delta holding će u rekonstrukciju Sava centra uložiti 60 miliona evra, a u obnovu će biti uključeni najbolji svetski projektanti iz oblasti kongresnog turizma, izjavila je generalna direktorka Delta rilestejta, koji posluje u sastavu Delta holdinga, Zorana Burlić.

  „Dužni smo da po ugovoru u obnovu uložimo 50 miliona evra, a uložićemo 60 miliona evra. Plan je da se angažuju najbolji svetski projektanti iz oblasti kongresnog turizma“, kazala je Burlić.

  Dodala je i da će, kad počne rekonstrukcija, iznajmljeni poslovni prostor u okviru Sava centra morati da se isprazni. Ocenila je i da je malo kompanija koje bi mogle da iznesu projekat takve vrednosti i obima u ovom trenutku.

  Smatra i da je logično da Delta holding postane vlasnik Sava centra, jer u svom vlasništvu ima hotel koji je funkcionalno spojen sa tim kongresnim centrom.

  Sava centar je kulturno dobro i sačuvaćemo u potpunosti arhitektonski izgled objekta„, kazala je Burlić.

  Delta holding bio je jedini ponuđač prilikom trećeg pokušaja prodaje koju je oglasio Grad Beograd i juče je po početnoj ceni od 17,54 miliona evra kupio najveći kongresni centar u zemlji.

  Prema ugovoru, kupac treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

  Obavezan je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite.

  Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

  Predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

  Grad Beograd je 2016. godine raspisao javni poziv za osnivanje zajedničkog privrednog društva koje bi upravljalo Sava centrom, na koji se javio samo Delta holding, ali nije postignut dogovor o partnerstvu.

  Na prethodna dva tendera početna cena je bila 27,4 miliona evra, odnosno 21,9 miliona evra, ali nije dostavljena nijedna ponuda.

  Kako je Delta ranije saopštila, planirana investicija u rekonstrukciju predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektro-instalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

  Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

  Delta novi vlasnik Sava centra

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE