Dejan Tiago Stanković dobitnik nagrade EU za književnost

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dejan Tiago Stanković dobitnik nagrade EU za književnost

  Srpski autor Dejan Tijago Stanković jedan je od osvajača ovogodišnje Nagrade EU za književnost za roman “Zamalek”.

  Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) odaje priznanje piscima beletristike iz Evropske unije i šire. Uključujući 41 članicu programa Kreativna Evropa, nagrada slavi 41 izvanredan novi književni talenat tokom ciklusa od tri godine.

  Ističući kreativnost i neizmerno i raznoliko bogatstvo savremene evropske književnosti na polju beletristike, EUPL ima za cilj da promoviše cirkulaciju literature u Evropi i podstakne veće interesovanje za nenacionalna književna dela. Izdanje 2021. nagrađuje trinaest laureata iz zemalja učesnica u ovom ciklusu.

  Ove godine nagradu je dobilo 13 autora iz zemalja učesnica u ovom ciklusu, a laureate za svaku zemlju izabrao je nacionalni žiri stručnjaka u oblastima književnosti, izdavaštva i knjižarstva.

  Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel i ministarka kulture Portugalije Grasa Foneska čestitale su pobednicima.

  Nagrada EU za književnost slavi i promoviše neverovatnu kreativnost i raznolikost koje se mogu naći na evropskoj savremenoj književnoj sceni, a neizmerna vrednost književnosti sada je očiglednija nego ikad ranije je živeći u senci kovida više od godinu dana knjige su postale neophodne, istakla je Gabrijel.

  Nagradu Evropske unije za književnost organizuje Konzorcijum udruženja koji čine Evropsko veće pisaca, Federacija evropskih izdavača i Evropska i međunarodna federacija prodavaca knjiga, uz podršku Evropske komisije.

  Izvor: EU Info centar

  Foto: Screenshot, EU Info centar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE