"Deci nastradalih rudara penzije i fond za školovanje"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Deci nastradalih rudara penzije i fond za školovanje”

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će država pomoći porodicama nastradalih rudara u rudniku “Soko”.

  “Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje. Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje”, rekla je Mihajlović, gostujući na Hepi televiziji.

  Ona je rekla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni. Prema njenim rečima, sve nadležne institucije, inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao i kada bude gotov preliminarni izveštaj sve će biti javno.

  Rudnik “Soko”, kako je rekla, ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je “metanski” rudnik.

  Dodala je da je potrebno napraviti plan koji podzemni rudnik treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

  Najveća količina uglja iz rudnika “Soko” prodaje se, prema njenim rečima, Elektroprivredi Srbije (EPS) jer je to kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita.

  Država, kako je rekla, izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU “Resavica” u čijem je sastavu i “Soko”, gde radi više od 3.500 ljudi i obaveza je države da o njima vodi računa, “jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice”.

  “Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije”, rekla je Mihajlović.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE