"Deca nisu prioritet za vakcinaciju, biće potrebna TREĆA DOZA"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Deca nisu prioritet za vakcinaciju, biće potrebna TREĆA DOZA”

  Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je najvažnije da roditelji znaju da vakcinacija dece protiv koronavirusa neće biti preporučena za vakcine koje nisu prošle kliničko testiranje kod dece.

  „Vakcine koje će se koristiti kod dece biće potvrđeno efikasne i bezbedne. Za sada mislim da se radi samo o Fajzeru, ali se rade kliničke studije i za druge“, rekao je Ivanuša za Radio-televiziju Srbije.

  Direktor SZO u Srbiji kazao je da ta organizacija za sada ne preporučuje vakcinaciju dece, ali samo zbog toga što ima drugih prioritetnih grupa.

  „Mi znamo da ima brojnih država u svetu koji nemaju dovoljno vakcina za odrasle, za stare ljude, za ljude sa hroničnim oboljenjima koji jesu faktor rizika za ozbiljan tok bolesti“, istakao je Ivanuša.

  On kaže da deca trenutno nisu prioritetna grupa, ali ako ima vakcina, mogu i ona da budu vakcinisana.

  „Ako su to deca sa nekim hroničnim oboljenjima, ta deca imaju prioritet. Inače, mogu se vakcinisati i zdrava deca, naravno“, kazao je Ivanuša.

  Na pitanje da li će biti potrebna treća doza vakcine, Ivanuša je rekao da veruje da će doći do trenutka kada će treća doza biti potrebna, ali da SZO za sada nema tačan odgovor kada i kome.

  On ja ukazao da je cilj SZO da do kraja ove godine bude vakcinisano 30 posto stanovništva celog sveta, ali prema njegovim rečima, svet je daleko od toga.

  Podsetimo, Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je ranije da se upotreba antikovid vakcine Fajzer/Biontek proširi na decu staru od 12 do 15 godina, a u Srbiji je nedavno podnet zahtev Agenciji za lekove i medicinska sredstva za dozvolu ovih vakcina za decu.

  Izvor: Beta, BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE