Danas se ukida VANREDNO STANJE - ovih 6 stvari ipak OSTAJU da važe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas se ukida VANREDNO STANJE – ovih 6 stvari ipak OSTAJU da važe

  Predlog o ukidanju vanrednog stanja u Srbiji danas je na dnevnom redu Skupštine Srbije, o čemu će raspravljati poslanici. Očekuje se da bude doneta odluka o ukidanju vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta ove godine.

  Ukidanje vanrednog stanja međutim ne znači momentalno vraćanje životu koji smo vodili pre 15. marta.

  Šta se menja, šta ostaje isto, a čega bi sami trebalo da se pridržavamo zarad sopstvenog zdravlja?

  Sloboda kretanja, ali…

  I policija i vojska odlaze sa ulica, a kretanje će biti normalizovano. Ipak, prema mišljenju člana Kriznog štaba za suzbijaje koronavirusa Predraga Kona penzionerima se i dalje preporučuje da ostanu kod kuće i izlaze kada je najmanje rizično:

  “Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi”.

  Socijalna distanca

  Mere socijalne distance su nešto na šta se najviše apelovalo tokom zabrane kretanja, pa će tako biti i posle ukidanja vanrednog stanja. Zabrana javnih okupljanja će, na primer, ostati na snazi. Ipak, restorani i kafići su počeli da rade, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

  Obavezna zaštitna sredstva u prevozu

  Ove nedelje već je u nekim gradovima počeo da saobraća javni gradski prevoz, kao i međugradski. Krajem nedelje biće uspostavljen i javni prevoz u Beogradu, koji će se odvijati postepeno, kroz četiri faze, ali će postojati određena pravila. U svim vozilima javnog gradskog saobraćaja, posebno su obeležena sedišta koja će putnici moći da koriste, kao i mesta za stajanje. Važno je napomenuti i to da je red vožnje značajno redukovan. Dr Kon navodi da će maske i rukavice biti obavezne u gradskom prevozu i da putnici bez njih neće moći da uđu u vozilo, a preporučene su i za sve zatvorene prostore, poput marketa.

  Karantin pri ulasku u Srbiju od 14 dana

  I nakon otvaranja granica, što je i dalje kompleksna tema i nema preciznih informacija kada bi moglo da dođe do toga, na snazi će ostati mera obavezne izolacije svih građana koji se budu vratili u našu zemlju posle boravka u inostranstvu.

  “Biće razgovora u vezi sa poslovnim ljudima, koji moraju da dolaze zbog poslovnih obaveza. Najverovatnije, da ne bi morali da budu u samoizolaciji, moraće da svoje zdravstveno stanje dokažu negativnim testovima na koronu koji neće biti stariji od 72 sata”, navodi Kon.

  Ipak, kaže da ne zavisi samo od toga kako je kod nas, nego kako je i u zemlji iz koje ljudi dolaze i da je stoga bitno da se u budućnosti odnosimo prema svakoj zemlji posebno.

  Održavanje higijene

  Reovna higijena ruku, kao i dezinfekcija, savet je broj jedan od samog početka širenja epidemije, pa tako ga se treba pridržavati i nakon ukidanja vanednog stanja. Dr Kon za dezinfekciju preporučuje alkohol u koncentraciji od 70 odsto, a ukoliko nam nije dopstupan, ne treba da budemo zabrinuti, jer će nam i običan sapun i topla voda pomoći.

  Novi talas virusa

  Pofesor Medicinskog fakulteta u penziji epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije korona virusa i da bi drugi talas usledio pre leta jedino ukoliko bi se pribeglo naglom popuštanju mera.

  “Verovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje”, rekao je Radovanović  za list Danas.

  Radovanović je u analizi dodao da, uz “rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsetiti da je u pandemiji ‘španske groznice’ pre 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas”.

  Sa druge strane, imunolog Srđa Janković smatra da ne treba da očekujemo drugi talas koji bi ličio na prvi:

  “Očekujem “talasiće”, mali rast koji će preventivne mere ograničiti i zaustaviti. To bi najverovatnije bio scenario za kasnije”, zaključuje Janković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE