Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Elektrane najavljuju: Fluorescentno otkrivanje kvarova

  JKP „Beogradske elektrane“ najavilo je danas da će uskoro, po uzoru na zapadnoevropske zemlje, vodi u toplovodnoj mreži dodavati indikator, odnosno fluorescentnu, žuto-zelenu boju radi bržeg otkrivanja mesta kvara na toplovodnoj mreži.

  To će omogućiti i da se skrati rok za otklanjanje kvarova, smanje gubici u mreži i poveća stabilnost u snabdevanju potrošača toplotnom energijom, navodi se u saopštenju.

  Fluorescentna boja prvo će biti korišćena na grejnom području toplane „Banovo brdo“ gde su, zbog konfiguracije terena i starosti toplovodne mreže, kvarovi najučestaliji.

  Fluorescentni indikator će, kako očekuju u „Beogradskim elektranama“, omogućiti brže otklanjanje eventualnih kvarova u tekućoj grejnoj sezoni i nakon što su, na grejnom području toplane „Banovo brdo“, tokom 2017. godine zamenile oko 11 kilometara trase toplovoda (22 kilometara toplovodnih cevi), što čini oko 30 odsto ukupne dužine trase toplovoda, i što će nastaviti sa obnovom mreže nakon tekuće grejne sezone.

  Kako je istaknuto, fluorescentna boja je potpuno bezbedna po čovekovu okolinu, odnosno po zdravlje ljudi, biljaka i životinja, a služiće kao signal terenskim ekipama preduzeća, zatim drugim komunalnim firmama, ali i gradjanima, da prepoznaju iz koje podzemne mreže potiče voda – da li je iz vodovoda ili toplovoda, ali i da prijave kvar nadležnoj službi „Beogradskih elektrana“.

  U Švedskoj, a naročito Danskoj, koja ima najsavremenije sisteme daljinskog grejanja gradova, ova metoda otkrivanja kvarova na toplovodnoj mreži koristi se duži vremenski period.

  Iz „Beogradskih elektrana“ pozivaju gradjane da dispečerskom centru – Službi za prijem reklmacije, na broj telefona 011-2093-100, prijave curenje vode iz instalacija, kako bi dežurne ekipe odmah izašle na teren.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE