Da nije Neuma...KATASTROFALNA sezona za najlepši grad na Neretvi (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da nije Neuma…KATASTROFALNA sezona za najlepši grad na Neretvi (FOTO)

  Turizam u Hercegovini je zbog pojave koronavirusa pretrpeo ogromne gubitke koje je gotovo nemoguće sabrati, jer su od očekivanih dva miliona posetilaca ostali bez 70 posto turista.

  Direktor turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić za Klix.ba kaže da su Mostar i Međugorje pretrpeli nesagledive gubitke, dok je situaciju izvukao Neum kao jedini bosanskohercegovački grad na moru koji i živi od letnjeg turizma.

  Iako u HNK nemaju jasne pokazatelje stanja ni adekvatne sisteme evidencije procenjuje se da je na području čitavog kanton ostvareno svega oko 30 posto poseta od onih koje su planirane.

  “Nakon relaksacije mera su uglavnom dolazili samo domaći turisti, a tokom jula i augusta je samo Neum donekle izvukao situaciju. Kao destinaciju su ga otkrili brojni građani BiH, Srbije i Crne Gore”, kaže Krešić.

  Neum, leto 2020.

  Nažalost promocija domaćeg turizma, s obzirom na rekordna očekivanja gostiju iz svih krajeva sveta, nije pomogla Mostaru ni Međugorju koji inače žive od stranih turista iz trećih zemalja.

  Šef Turističke zajednice u Međugorju Željko Vasilj je naglasio da u Međugorje 90 posto gostiju dolazi iz dalekih zemalja, a kako to nije bilo moguće, nastale štete su nepopravljive.

  U Mostaru se očekivalo milion i po turista, ali 70 posto njih nije moglo doći. To je dovelo do ivice propasti privatnike i privrednike koji su u gradu na Neretvi uložili ogromna sredstva da bi se pripremili za najbolju turističku sezonu u istoriji tog grada.

  Mostar, leto 2020.

  Prvi čovek Turističke organizacije u Mostaru Mensud Duraković naglašava da su očekivanja rekordne sezone bila opravdana i realna, jer je urađena odlična promocija i Stari most je u svetskim turističkim agencijama nezaobilazno mesto za posetu, a Mostar među top destinacijama.

  Mostar, leto 2020.

  “Najviše su pogođeni ljudi koji su u starom gradskom jezgru uložili ogromna sredstva u infrastrukturu koja je zaista rađena iznad proseka u Evropi. Na kraju zbog cele situacije ni uloženo nisu mogli da vrate”, objašnjava nam Duraković.

  Mostar, leto 2020.

  Trusiti koji su tokom leta posećivali Stari most i staro gradsko jezgro su bili uglavnom domaći gosti koji se nisu dugo zadržavali, a kako su nam u više navrata rekli tamošnji ugostitelji i trgovci, samo retki su ostavljali novac.

  Mostar, leto 2020.

  Prihodi koji su ostvareni od turizma u starom gradu uglavnom se odnose na period pre nego što su uvedene restriktivne mere.

  “Silom letovanje”: Na Drini Grčka, Srbija u Neumu (FOTO)

   

  Izvor: Klix

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE