Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li znate da je i REDOVNO VEŽBANJE važno u borbi protiv korone?

  Rezultati istraživanja Univerziteta Glazgov Kaledonian pokazuju da 30 minuta fizičke vežbe ili aktivnosti, pet dana nedeljno smanjuje rizik od obolevanja ili smrti od zaraznih bolesti za 37 odsto.

  Fizička aktivnost jača imuni sistem i smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti  i znatno pojačava efikasnost vakcine.

  Redovno vežbanje – više antitela

  Oni koji vežbaju redovno imaju veće šanse za razvijanje antitela – šansa da takve osobe imaju više antitela od nekoga ko je fizički manje aktivan iznose čak 50 odsto, tvrde britanski naučnici.

  Nije nepoznanica da je fizička aktivnost jedan od najefikasnijih načina prevencije hroničnih bolesti, uz zdravu ishranu i odvikavanje od pušenja.

  Studija iz 2008. godine pokazala je da fizička neaktivnost svake godine izazove više od pet miliona preuranjenih smrtnih ishoda godišnje, piše „Indipendent“.

  Sada je istraživanje škotskih naučnika uključilo sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu efekat fizičke aktivnosti i rizik od obolevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća (čestog uzroka smrti od Kovida19), na funkcionisanje imunološkog sistema i na ishod vakcinacije.

  Na osnovu šest odvojenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od pola miliona učesnika, pokazalo se da 30 minuta fizičke aktivnosti pet dana nedeljno ozbiljno smanjuje rizik od oboljevanja i smrtnog ishoda.

  Kroz 35 nezavisnih nasumičnih kontrolnih ispitivanja pokazalo se da je redovna fizička aktivnost dovela do većih nivoa imunoglobulina (antitela). Imunoglobulini su proteinski molekuli koje stvaraju imuni sistem kao reakciju na ulazak neke strane supstance u organizam (antigena).

  Ova saznanja, kako ističu naučnici, poslužiće vladama i zdravstvenim radnicima da na jednostavan i efikasan način podstaknu kampanje vakcinacije.

  Fizička aktivnost smanjuje stres i hronične upale, što, takođe, utiče na manju verovatnoću razvoja infekcija sa fatalnim ishodom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE