Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li ste čuli za PRAVILO 30%? Pomoću njega je Stiv Džobs vratio APPLE u život

  Kada se Stiv Džobs 1997. vratio u Apple, kompanija je bila u teškoj situaciji. Nekada glavni inovator, ispaštao je zbog lošeg upravljanja i manjka fokusa.

  Apple je svoju reputaciju izgradio na jednostavnosti i kvalitetu, a tada je radio na gomili proizvoda, od kojih su mnogi u najboljem slučaju bili prosečni.

  Džobs je odmah počeo da radi na menjanju ovakvog stanja i za deset godina kompanija se potpuno transformisala.

  U intervjuu koji je Džobs dao pre više od 20 godina, odmah nakon što se vratio u Apple, otkrio je jednu od tajni koja je vodila ka budućem uspehu kompanije.

  „Preispitali smo plan budućih proizvoda i otkrili smo da je 30 odsto njih bilo neverovatno dobro. Dok je otprilike 70 odsto proizvoda bilo ili prilično dobro, ili stvari koje zaista nismo trebali da radimo. Poslovi u kojima zapravo uopšte nismo trebali da budemo. Tako smo odbacili mnoge planove, sve resurse usmerili na 30 odsto planova i dodali nekoliko novih stvari. Dakle, resursi koje ulažemo jednaki su ili veći nego pre, ali oni se usmeravaju na manju broj proizvoda“, rekao je tada Džobs.

  Džobsov savet je pravilo 30 procenata.

  Zašto vam treba pravilo 30 procenata?

  Živimo u doba distrakcije. Bezbroj notifikacija, instant komunikacija i lak pristup beskonačnom broju informacija. Strah od toga da nešto slučajno ne propustimo pokreće nas, motiviše da pokušamo da radimo sve što naš um i srce žele.

  Vremenom ćete otkriti istinu – Ne možete sve da radite. A ako pokušate, ništa nećete dobro uraditi.

  Džobs je to znao. Došao je u Apple 1997. godine, kompaniju koju je osnovao i iz koje je „izbačen“ deceniju ranije, i zatekao je haos. Video je razjedinjenost. Video je nedostatak smera.

  Celina je postala manja od zbira njenih delova.

  Da bi se izborao sa tim, Džobs je kao prioritet broj jedan stavio tonuću Apple-ovu proizvodnju – želeo je da šta god kompanija napravi bude izuzetno dobro.

  Rezultat je bio jedan od najupečatljivijih preokreta u istoriji poslovanja. Ipod. Iphone. IPad. Novi i unapređen dizajn računara. Maloprodajne radnje koje su izgledale kao iz budućnosti.

  Fokusirajući se na 30 procenata, najbolje od najboljeg, Apple je povratio svoju reputaciju kompanije koja stvara jednostavne, čiste i prelepe proizvode koje je zadovoljstvo koristiti.

  Kompanija se i danas ističe na osnovu filozofije koju je razvila pod Džobsovim vođstvom.

  Kako da pravilo 30 procenata radi za vas?

  Lako je raditi stvari koje su zabavne i zanimljive. Ali ne zaboravite da svaki zadatak, svaki projekat, zahteva određenu količinu resursa. Bez obzira na to da li sami vodite svoj biznis ili ste CEO neke kompanije – resursi su ograničeni.

  Dakle, morate se zapitati:

  Da li resurse koristim na najbolji mogući način?

  Da li sam fokusiran na 30 procenata – to jest, da radim samo najbolje od najboljeg?

  Ili gubim vreme na stvari koje mi samo odvraćaju pažnju?

  Potrebno je dobro da razmislite kako biste pravilno odgovorili na ova pitanja.

  Zatim, nakon što odgovorite na ta pitanja, izvršite potrebna prilagođavanja. To će verovatno značiti odustajanje od stvari koje vas na neki način zanimaju ili od stvari koje vam dobro idu.

  To može značiti otkazivanje sastanaka.

  Propuštanje prilika.

  I donošenje teških odluka.

  Jer zapamtite, niko ne može sve.

  Ali ako budete dovoljno uporni, trud će vam se sigurno isplatiti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE