Da li rad žena vredi 15% manje? Nažalost, još uvek - DA!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li rad žena vredi 15% manje? Nažalost, još uvek – DA!

  Žene u EU imale su u 2019. godini u proseku 14,1 odsto nižu bruto platu po satu nego muškarci, pokazuju podaci Eurostata.

  Neravnoteža u platama varirala je među državama članicama EU, a najveće razlike zabeležene su u Estoniji (21,7%), Letoniji (21,2%), Austriji (19,9%) i Nemačkoj (19,2%).

  Sa druge strane, razlike u primanjima između polova najmanje su bile u Luksemburgu (1,3%), Rumuniji (3,3%), Italiji (4,7%) i Belgiji (5,8%).

  Na rukovodećim mestima samo trećina žena

  Trenutna pandemija COVID-19 dovela je do promena bez presedana na radnom mestu. Kao rezultat toga, menadžeri se suočavaju sa izazovnim zadatkom planiranja, usmeravanja, koordinacije ili obavljanja drugih aktivnosti ključnih za dobro funkcionisanje njihovih timova, kompanija ili organizacija.

  Iako i žene i muškarci donose različite osobine upravljanju krizama, žene su i dalje nadbrojene na nivou menadžmenta, pokazuju podaci Eurostata.

  U trećem kvartalu 2020. godine više od 9,5 miliona ljudi zauzimalo je rukovodeću poziciju preduzećima širom EU – 6,2 miliona muškaraca i 3,3 miliona žena.

  Iako žene predstavljaju gotovo polovinu svih zaposlenih u EU (46%), one su nedovoljno zastupljene među menadžerima (34%).

  Najmanje ravnopravne su žene u Hrvatskoj u kojoj čine svega trećinu menažera (24%), zatim u Holandiji (26%) i Kipru (27%).

  Najveći udeo žena na rukovodećim pozicijama je u Letoniji (45%) i Poljskoj (44%), a potom Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Švedskoj (42%).

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE