Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, valute, zarada

  Da li one koji sutrašnji PRAZNIK provedu radno sleduje uvećana dnevnica?

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu ove nedelje pada u subotu, što znači da ove godine nećemo imati pravo na produženi vikend. Naime u ovom slučaju ne važi sistem prenosa na prvi sledeći radni dan, koji je uobičajen ako praznik pada u nedelju. Ipak, oni koji budu radili 11. novembra – imaće pravo na „duplu dnevnicu“.

  Po sistemu, „bolje išta nego ništa“, svi koji rade ove subote imaće pravo na uvećanu zaradu i to najmanje 110 odsto od osnovice za rad na dan praznika, koji je neradan dan. I ovo je definisano Zakonom o radu, član 108.

  Prema Zakonu se dodaje i da, ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova (rad noću, prekovremeni rad…) utvrđenih u stavu 1. pomenutog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja, piše portal Telegraf Biznis. 

  Novac, posao

  Novac, zarada, posao (Pixabay)

  Šta kaže zakon?

  Prema članu 114. Zakona o radu, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu u sledećim slučajevima: za vreme odsustvovanja zbog godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i državnog praznika.

  Naime, dešavalo se da pojedini poslodavci ne isplaćuju duple dnevnice, ako praznik pada za vikend, tvrdeći da se „subota i nedelja ne vode kao radni dan“.

  Ukoliko u Opštem aktu poslodavca i Ugovoru o radu nije jasno definisan rad subotom i nedeljom,  onda sigurno imate pravo na uvećanu zaradu.

  Državni posao: Plate od 37.000 do 146.000 dinara

  Izvor: BIZLife/Telegraf Biznis

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE