Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je vreme za kupovinu Bitcoina?

  Piše: Srđan Mrđa, ekonomista

  Kripto valute, pre svega bitcoin, krajem prethodne godine doživele su veliki bum. Vredost je iz dana u dan rasla, a mnogi su se pitali do kog nivoa će ići vrednost ove virtuelne valute. Od početne vrednosti, pre više od 10 godina, od oko 50ak centi, krajem 2017.godine vrednost je dostigla preko 19 hiljada dolara za samo 1 bitcoin. Tražnja za ovom valutom višestruko je premašila ponudu, pa je i prirodno cena rasla. S obzirom da se radi o valuti koja nema svoje ragulatorno telo niti jasna pravila, balon je pre ili kasnije morao pući. Ipak balon nije pukao, već se samo izduvao. Da li je sad idealno vreme za kupovinu ili će balon ostati izduvan?

  Nakon kraha bitkoina početkom 2018.godine i pada vrednosti na oko 6 hiljada dolara, u toku ove godine vrednost ove valute varirala je između 6,2 i 11,4 hiljada dolara u periodu od 9 meseci. Posmatrano na srednji rok, vrednost Bitcoina stabilizovala se na nešto nižem nivou i u tom rasponu se skoro cele godine kreće, pa se možda i može predvideti i trgovati ovom valutom.

  Zakoni berze su jasni: kada vrednost neke valute ili robe padne tada je treba kupovati, kada vrednost skoči treba prodavati. Ipak za slabo upućene u berzanske finese, nije lako odrediti koja je to najniža tačka tj.da li čekati još ili kupovati u datom momentu. Trenutna vrednost Bitcoina je oko 6300 dolara. To je ujedno i najniža vrednost ove godine. Ukoliko pažljivo pogledate, vrednost ove valute je već bila na ovom nivou početkom godine nakon čega se oporavila te je primetan blagi trend rasta. S obzirom da se amplitude kreću od 6 do 11 hiljada, možda je baš sada vreme za kupovinu.

  Iako je većina ekonomsta skeptična po pitanju ove valute, Bil Gejts, prvi čovek Majkrosofta više puta je izjavio da je budućnost u kriptovalutama upravo zbog činjenice da su prepuštene tržištu, bez raznih birokratskih ograničenja i regulatora. Ukoliko se obistine najave Majkrosofta da će u jednom momentu uložiti novac u stvaranje svoje ili kupovinu već postojećih kriptovaluta, na duži rok može se očekivati ponovno „naduvavanje balona“ koji bi ovog puta mogao biti stabilniji na srednji i duži rok.

  Interesantno je da su vrednosti mnogih kriptovaluta pratile i trend rasta i trend pada Bitcoina prošle godine, ali kao da nisu izdržale sve turbulencije pa su sve do jedne pale na vrednost ispod 1 dolara. Sve osim Bitcoina koji se i dalje žilavo drži. Ovo nije slučajno što pokazuje i vrednost tokom cele ove godine. Bitcoin se definitivno stabilizovao.

  Ukoliko ste propustili 2009.godinu da uzmete nekoliko Bitcoina za svega par dolara i zaradite ozbiljan novac od prodaje 2017.godine, možda je ovo nova šansa za vas. Na duži rok, vrednost najpoznatije kriptovalute će rasti. Kako se velike kompanije budu uključivale u trgovanje ovim valutama, tako će i njihova vrednost rasti. Ovog puta za očekivati je da taj rast bude nešto sporiji a vrednost stabilnija i predvidljivija. Ipak ukoliko nemate novca za igranje, a 6000 dolara definitivno nije za igranje, investirajte u nešto opipljivije. Na primer u proizvodnju ili poljoprivredu. Zarada je zagarantovana.

  Ipak, važno je imati u vidu da su investicije u kriptovalute rizične i da niko ne može da predvidi šta će se dešavati sa istim u budućnosti. Zato, poslušajte savet velikih investitora: uvek investirajte onoliko koliko ste spremni da izgubite! Kriptovalute su jako promenljive,veliki skokovi i padovi su gotovo svakodnevni, pa vi odlučite.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE