Da li je ovo sirovina budućnosti? Hrvatska već vrši testiranja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je ovo sirovina budućnosti? Hrvatska već vrši testiranja

  Hrvatska INA u Hrvatskoj istražuje mogućnost za pokretanje razvoja proizvodnje od biomase.

  U sklopu programa INA R&M Novi smer 2023., odnosno analize mogućnosti razvoja projekta rafinerije bio-komponenti, početkom godine obavljena je prva žetva zasada energetske biljke miskantus. Reč je biljci koja je poznata kao kineska trska ili kineski šaš.

  Nasad miskantusa (lat. Miscanthus x giganteus) uspostavljen je na demonstracionoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba, u saradnji sa Bc Institutom, a ovosezonskom žetvom prikupljeno je oko 30 tona biomase.

  Prikupljena biomasa poslata je u nemački Clariant, na preradu u lignocelulozne šećere i etanol. Rezultati testiranja su optimistični jer su pokazali da tehnologija sunliquid može uspešno da preradi miskantus u lignocelulozne šećer i etanol.

  “Srećan sam što su rezultati pozitivni jer su time otvorena vrata za dalje analize i mogućnosti. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji uspeli smo proizvesti napredni bioetanol koji se namešava u fosilna goriva. Ovo je samo jedan u nizu koraka koje je potrebno ostvariti kako bismo ispunili preduslove za razvoj biorafinerije u Sisku”, rekao je operativni direktor Rafinerija i marketinga Stjepan Nikolić.

  Testiranje je odrađeno u sklopu projekta GRACE finansiranog od strane Evropske unije, a INA je dodeljena uloga voditelja demonstracionog lanca koji se odnosi na testiranje uzgoja hibrida miskantusa na tlima lošije kvalitete u svrhu prerade u napredni bioetanol.

  Izvor: Privredni.hr/I.Grgić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE