Čuveni pregledač ide u PENZIJU, Majkrosoft SVE KARTE baca na Edge

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čuveni pregledač ide u PENZIJU, Majkrosoft SVE KARTE baca na Edge

  Majkrosoft je najavio da će anredne godine ugasiti pregledač Internet Explorer i baciti sve karte na Edge, kako bi pokušao ugroziti vodeću poziciju Guglovog Chromea.

  Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i dominirao je tržištem pregledača više od 10 godina, upakiran u operativni sistem Windows, koji su kupci često dobijali instaliran na nove računare.

  Pre dve decenije Majkrosoft se zbog tog paketa našao za optuženičkoj klupi i američki sudija je presudio da je kompanija prekršila propise o konkurenciji.

  Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Chrome, a Majrosoftov pregledač je postao tema bezbroj memova koji su ismevali njegovu sporost u poređenju s konkurencijom.

  Da bi parirao konkurenciji, Majkrosoft je 2015. uveo pregledač Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Chrome.

  U aprilu ove godne Chrome je držao 65 odsto udela u globalnom tržištu pregledača, a slijedi Eplov Safari s 18-procentnim udelom, objavila je kompanija za web analitiku Statcounter.

  Majkrosoftov Edge imao je udeo od tri odsto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udeo tržišta kojim je nekad dominirao.

  Majkrosoft je sada odlučio da sve baci na jednu kartu, ugasi Explorer i zameniti ga Edgeom.

  “Desktop aplikacija Internet Explorer 11 odlazi u penziju i podrška će joj biti ukinuta 15. juna 2022. za određene verzije sistema Windows 10”, navela je kompanija na blogu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE