Čudesna oaza KLODA MONEA koju možete obići iz svog doma (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čudesna oaza KLODA MONEA koju možete obići iz svog doma (FOTO)

  “Osim u slikanju i u baštovanstvu, nisam dobar ni u čemu drugom”, Klod Mone.

  S obzirom na to osećanje, nije čudo što je Živerni – mesto gde je umetnik stvorio vrtove koji su inspirisali seriju od oko 250 slika nazvanu „Lokvanji“ – bio tako drag njegovom srcu. Poseta umetnikovoj kući i bašti je nezaboravno iskustvo i uglavnom je na listi mnogih putnika i ljubitelja umetnosti. Ali, ako ga ne možete videti uživo, virtuelna tura Fondacije Klod Mone je izuzetna alternativa.

  Verovatno ste čuli za Živerni, ali da li ste znali koliko je Mone lično bio uključen u stvaranje svog vrta? Kad je 1883. posetio Živerni, umetnik impresionizma naišao je na napušteno imanje koje će ubrzo postati njegov dom. Na zemljištu se nalazila zapuštena kuća obojena u ružičasto (prilično neobična nijansa za to vreme i mesto), sa skromnom baštom, nekoliko komada dvorišnog nameštaja i voćnjacima jabuka, u očajničkoj potrebi za uređivanjem. Ali Mone je video potencijal i preselio se u Živerni zajedno sa svojom drugom suprugom Alis i osmoro dece.

  Malo po malo, kako je sticao sve veću slavu i novac, Mone je transformisao imanje. Neposredno pred kućom iščupao je drveće koje je blokiralo svetlost i podigao metalne lukove obavijene cvećem. Voćnjak jabuka zamenio je trešnjom i japanskim kajsijama. Takođe je napravio cvetni vrt ispunjen hiljadama tulipana, narcisa, irisa, božura i ruža – i to su samo neke od vrsta cveća koja su cvetala u zavisnosti od godišnjeg doba.

  Na kraju je kupio i komad zemlje pored njegovog imanja i na njoj stvorio svoju oazu vodene bašte. Mone je bio veliki poštovalac japanske estetike, odakle je i dobio inspiraciju, pa je preko jezerceta izgradio drveni most u obliku polumeseca, koji je umesto tradicionalno crvene ofarbao u zelenu boju.

  Mone je japansku temu preneo i u floru gajeći u i oko jezerca bambus, ginko i javor, lipe. Nakon toga, činilo se da nikad ne želi da napusti ovo mesto: „Trebalo mi je vremena da razumem svoje lokvanje… Kultivisao sam ih bez razmišljanja da ih slikam … Čovek u potpunosti ne ceni pejzaž u jednom danu … A onda, odjednom, otkrio sam magiju mog ribnjaka. Uzeo sam svoju paletu. Od tog trenutka gotovo da nisam imao drugi model.” Mone je živeo u Živerniju, svojoj muzi, do svoje smrti 1926.

  Nakon njegove smrti, imanje je nekoliko decenija ostalo u posedu Moneove porodice, ali je propalo. Konačno 1980. godine stvorena je Fondacija Klod Mone i nakon opsežnih radova na kući i okućnici otvoreni su za javnost.

  Virtuelna tura fondacije vodi posetioce kroz svaku sobu Moneovog doma koja je i dalje obojena istom, ružičastom bojom sa veselim, zelenim kapcima.

  Obilazak umetničkog prvog ateljea, plavo-bele kuhinje sa pločicama sa desetinama poliranih bakarnih posuda. Pogledajte porodične spavaće sobe, sunčano žutu trpezariju sa oslikanim kolibama ispunjenim keramikom i salone u kojima je gotovo svaki kvadratni centimetar zida prekriven Moneovom ogromnom kolekcijom japanskih motiva. U okvviru svega što je Mone sakupljao, proučavao i koristio kao inspiraciju za svoj rad, postoji preko 200 japanskih motiva.

  Internet video snimci fondacije sprovode vas kroz Moneove ogromne vrtove u različitim godišnjim dobima. Ali naravno, oni su posebno lepi u proleće i leto kada cveće, koje je inspirisalo toliko Moneovih najpoznatijih dela, procveta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/ YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE