Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora POBEDILA ruskog biznismena

  Investicioni arbitražni postupak između Olega Deripaske, bivšeg vlasnika Kombinata alumijuma Podgorica (KAP) i Crne Gore, konačno je okončan 15. oktobra kada je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku.

  Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je takvom odlukom arbitražni tribunal jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primenljiv na Crnu Goru.

  „Stoga, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtevima Deripaske. Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku“, navodi se u saopštenju.

  Deripaska je, kako se dodaje, ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine, tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

  „Iako nije bila opredeljena tačna vrednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtevana naknada štete ne manja od 600 miliona evra. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobedila potpuno neosnovane argumente Deripaske, i time odnela još jednu u nizu pobeda protiv Deripaske i njegovih kompanija“, kažu iz Ministarstva.

  Podsjećanja radi, ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP.

  Arbitražni tribunal u postupku protiv Deripaske činili su predsedavajuća Jean Kalicki i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC.

  Izvor: Investitor.me

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE