Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Četvrt veka rada najproduktivnijeg kopa RB „Kolubara“

  Snaga i upornost „Tamnave“ i njenih zaposlenih

  Jubilej 25 godina rada Površinskog kopa „Tamnava – Zapadno polje“, koji je oslonac proizvodnje i naproduktivniji u EPS-ovom oganku RB „Kolubara“, obeležen je svečanom akademijom u Lazarevcu. Svečane plakete za poseban doprinos radu i razvoju ovog kopa u ime EPS-ovog ogranka RB „Kolubara“ dodeljene su Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i Miloradu Grčiću, v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“, koji je primio plaketu i u ime predsednika.

  „Svaka četvrta sijalica u srpskim domaćinstvima svetli danas zahvaljujući radnicima rudarskog kopa „Tamnava – zapadno polje““, istakao je Grčić i čestitao radnicima jubilej. On je ukazao na težak rad i požrtvovanje rudara i radnika u ovom preduzeću.

  „Tokom četvrt veka rada ovog kopa proizvodnja je samo dva puta stala, u vreme petooktobarskih promena 2000. godine i u maju 2014. kada je „Tamnava-zapadno polje“ potpuno poplavljeno. Iako je 2014. godina bila jedna od najtežih za „Kolubaru“, uz podršku države tada je odlučeno, iako je bilo suprotnih ideja, da kop nastavi sa radom, a da se voda iz nastalog jezera dubine 60 metara – ispumpa. Zahvaljujem tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci da se donose odluka za spas kopa“, poručio je Grčić, koji je u vreme poplava bio direktor RB „Kolubara“.

  Govoreći o uspesima zaposlenih na ovom kopu Grčić je rekao da, prema dosadašnjim ispitivanjima terena, na ovoj lokaciji ima još 240 miliona tona uglja, što će omogućiti sigurno snabdevanje strujom domaćinstava i privrede u Srbiji u narednim decenijama.

  Za 25 godina rada na ovoj lokaciji otkopano je 214 miliona tona lignita, a 1.173 zaposlena radnika danas obezbeđuju četvrtinu svih potreba za ugljem u proizvodnji struje u Srbiji.

  Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja RB „Kolubara“, rekao je da se sa kopa „Tamnava – Zapadno polje“ put termoelektrana u Obrenovcu isporuči prosečno oko 14 miliona tona uglja godišnje, što je oko polovine „Kolubarine“ proizvodnje.

  „U 2017. godini na „Tamnava – Zapadnom polju“ iskopano je rekordnih 17 miliona tona uglja“, naglasio je Mišković.

  Zahvalnice za doprinos u radu „Tamnave“ dodeljene su penzionisanim i sadašnjim radnicima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE