Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena nafte upola niža nego pre nekoliko godina

  Cena nafte na svetskom tržištu je poslednje dve godine oscilirala, a prosečna cena barela brenta bila je između 45 i 54 dolara. Naime, 2015. godine  prosečna cena barela nafte bila je oko 54 dolara, što je veoma slično prosečnoj ceni u ovoj godini, jer za je deset meseci, u proseku, cena blizu 53 dolara. U godini između prosečne cene nafte bila je niža jer je 2016. godine zabeležen prosek od oko 45 dolara. Koliko će nafta koštati naredne godine ne može se pouzdano reći, ali stručnjaciu procenjuju da bi cena barela mogla dostići iznos od oko 60 dolara, ali ima i onih koji ukazuju da bi se moglo desiti da se spusti i  oko 45 dolara. Razlika u stavovima potiče od ugla gledanja – oni koji kažu da bi cena mogla biti oko 60 dolara ističu da bi se to moglo da se desi ukoliko bude rasla potrošnja i bude poštovan dogovor zemalja OPEK-a u o smanjenju proizvodnje. Do nižih  cene nafte moglo bi doći ako bude povećana proizvdonja iz uljnih škriljca u SAD.

  Dakle odgovor na to koliko će na berzama vredeti crno zlato sledeće godine još se ne zna, ali je izvesno da se cena nafte neće vratiti na nivo od pre nekoliko godina kada cena sirove nafte bila oko 110 dolara, koliko je koštala 2013. godine, kao ni ns prosečne cene koje su bile dostignute nekoliko godina ranije. Po svemu sudeći daleko je i prosek cena sirove nafte od oko 80 dolara za barel iz 2008. godine.

  I u poslednje tri godine cena barela brenta značajno je oscilirala pa je ood najviše do najniže cene razlika čak  40 dolara. Naime, početkom 2015. godine ova količna približila se iznosu od 70 dolara jer je barel vredeo oko 68 dolara, a to je i najviša cena od tada do sada. Ipak, već početkom 2016. godine zabeležena je i najniža cena u pritekle tri godine jer je barel bio ispod 30 dolara, tačnije oko 28 dolara. Posle toga cena nafte počela je da se oporavlja.

  I ove godine bilo je oscilacija u ceni nafte, ali su sadašnje cene i one s početka godine veoma slične oko 57 dolara. Ove godine je za barel brenta najmanje novca trebalo polovnom godine, jer je  ta količina vredela oko 45 dolara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Ana Marković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE