Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CENA kašnjenja na istočnom kraku bar 17 miliona evra

  Najmanje 17 miliona evra više od prvobitno ugovorene cene košta izgradnja istočnog kraka Koridora 10, piše Insajder na osnovu podataka koje su im dostavili Koridori Srbije.

  Toliko je država na ime odštete platila izvođačima zbog kašnjenja sa radovima za koje nisu bili oni odgovorni, već investitor – Koridori Srbije.

  Od samog početka izgradnje počeli su da stižu zahtevi za odštetu zbog kašnjenja za koje nije odgovoran izvođač, koji su nastavili da dolaze i do ove godine.

  Razlozi za kašnjenja usled kojih su radovi poskupljivali bili su, između ostalog, zatečeni uslovi na terenu koji nisu bili u skladu s projektom, nezavršena eksporoprijacija, što je takođe bila obaveza države, nemogućnost prilaza gradilištu, vremenske nepogode…

  Grčkoj firmi Aktor i španskoj Terna koje su dobile posao na istočnom kraku od Proseka do Crvene reke, za ovu deonicu od novca građana uplaćeno je skoro 2 miliona evra. Ovim firmama je, prema podacima iz Koridora, priznato da oni nisu odgovorni za kašnjenje od čak 1.305 dana.

  Najkomplikovanija je bila gradnja na delu od Bancareva od Crvene reke, koja još nije završena, a dvema firmama je priznato da nisu odgovorne za kašnjenje od 1.548 dana, te su zbog toga dobile dodatnih 8 miliona evra.

  Dodatni novac dobila je i češka firma Subtera, piše Insajder, koja je gradila tunel Bancarevo, a njima je je investitor takođe priznao da nisu odgovorni za kašnjenje radova, te im je isplaćeno 380.000 evra više u odnosu na ugovorenu cenu.

  Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da je novembar najnoviji rok za završetak istočnog kraka Koridora 10.

  Za završetak radova na istočnom kraku Koridora 10, ali i trajnu sanaciju kosina u Grdeličkoj klisuri, građani Srbije platiće još 2 milijarde dinara.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: MGSI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE