Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CEFTA: Značaj ispunjenja plana za Zajedničko regionalno tržište

  Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić je učestvovao na ovogodišnjem Prespa forumu za dijalog pod nazivom „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbednosnoj arhitekturi“.

  Učesnici panela na temu „Sporazum iz Rima, 65 godina kasnije: da li je Evropa u potpunosti rekonstruisana i integrisana?” razgovarali su o Zajedničkom regionalnom tržištu i Ekonomskom i investicionom planu EU za Zapadni Balkan kao načinima da se dodatno podstakne ekonomski oporavak, zbližavanje i integracija u region jedinstvenog EU tržišta, ali i o hitnoj potrebi za preduzimanjem sveobuhvatnih ekonomskih, infrastrukturnih i finansijskih mera kao preduslovu za uspešnu integraciju u EU.

  „Jačanje ekonomske saradnje između ekonomija Zapadnog Balkana je važnije nego ikada pre. Lideri Zapadnog Balkana su se čvrsto obavezali da doprinesu ekonomskom razvoju regiona, ali sada te obaveze zahtevaju jedinstveno delovanje i zajednički podsticaj. Takođe je od ključnog značaja da se nastavi sa konkretnim rezultatima koje smo do sada postigli zajedno i iskoristi potencijal za rast kroz unapređenje regionalne ekonomske integracije. Ono što nas je 65 godina od Sporazuma u Rimu naučilo jeste da je Zajedničko regionalno tržište pravi put ka tome. Uz viziju tržišta nalik na EU, postavili smo ambiciozne prioritete za ovu godinu, čiji cilj je da se dodatno podstakne trgovina robom i uslugama u regionu CEFTA i razviju novi mehanizmi za unapređenje trgovine među članicama“, rekao je Đikić na panelu.

  Hitan oporavak ekonomije

  Panel su otvorili premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varhelji. Među panelistima su bili premijeri i ministri iz regiona i visoki predstavnici regionalnih organizacija.

  Učesnici su istakli značaj hitne potrebe za oporavkom ekonomije, kao i važnost saradnje među članicama CEFTA i ubrzanja procesa u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta.

  „Što pre ostvarimo rezultate, to će nam jedinstveno EU tržište biti bliže, kao što i stoji u Ekonomskom i investicionom planu. Delimo vrednosti EU i možemo da doprinesemo njenom napretku i prosperitetu. Inkluzivna regionalna integracija i evropske integracije su samo dva dela iste ekonomske realnosti“, dodao je Đikić.

  Kako se Evropa suočava sa dramatičnim i do sada neviđenim razvojem događaja uz moguće šire posledice, drugo izdanje Prespa foruma za dijalog (PFD) bavilo se najaktuelnijim bezbednosnim, političkim i ekonomskim pitanjima za Evropu i Zapadni Balkan. S obzirom na hitnu potrebu za ubrzanom regionalnom ekonomskom saradnjom i oporavkom, naročito u pogledu Zajedničkog regionalnog tržišta i Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, CEFTA sporazum je značajniji nego ikada u ponovnoj izgradnji izdržljivog ekonomskog okruženja i negovanju strateških partnerstava sa geopolitičkog aspekta.

  Cilj Prespa foruma za dijalog je da omogući plodnu intelektualnu i političku debatu putem formalnih i neformalnih susreta koji donose ideje za procese i praktična i moguća rešenja za otvorena pitanja regionalne i globalne prirode, kao i da ponudi suštinski podsticaj za unapređenje i proširenje regionalne saradnje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Cefta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE