Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CEFTA će sprovoditi veliki deo aktivnosti iz plana za Zajedničko regionalno tržište

  Šest lidera Zapadnog Balkana usvojiće plan za formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT) na Samitu u Sofiji, koji se održava 10. novembra, u okviru Berlinskog procesa. CEFTA  će direktno sprovoditi ključne aktivnosti iz plana.

  Zapadnobalkanska šestorka predlaže Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište (ZRT) koji treba da se sprovede do kraja 2024. godine. Ovaj ambiciozni plan se sastoji od aktivnosti podeljenih u četiri glavne oblasti:

  • regionalna trgovinska oblast: slobodan protok robe, usluga, kapitala i ljudi;
  • regionalna investiciona oblast, za usklađivanje investicione politike sa EU standardima i najboljom međunarodnom praksom i promociju regiona stranim i međuregionalnim investitorima;
  • regionalna digitalna oblast, za integraciju Zapadnog Balkana u pan-evropsko digitalno tržište; i
  • regionalna industrijska i inovaciona oblast, za transformaciju industrijskih sektora, oblikovanje lanaca vrednosti kojima pripadaju i njihova priprema za aktuelnu sadašnjost i izazove budućnosti.

  CEFTA će direktno sprovoditi glavne aktivnosti u regionalnoj trgovinskoj oblasti, ali i u drugim oblastima obuhvaćenim ovim planom, zajedno sa Regionalnim savetom za saradnju, Transportnom zajednicom i drugim partnerima. CEFTA za cilj ima jačanje trgovinske saradnje, stvaranje privlačne investicione klime i doprinos ekonomskom razvoju i saradnji između članica.

  U okviru Akcionog plana za zajedničko regonalno tržište, CEFTA, regionalni trgovinski sporazum, će se posebno baviti sledećim aktivnostima:

  • Dalje unapređenje/proširenje sistema zelenih koridora i uz pružanje usluga od strane svih inspekcijskih službi 24/7 i proširenje zelenih koridora na granične prelaze. Uz niz ostalih aktivnosti koje će biti preduzete sa ciljem povećanja efikasnosti, očekuje se da će vreme čekanja na granicama biti skraćeno za 30%;
  • Programima uzajamnog priznavanja – koji će omogućiti da se proizvodi i usluge stavljaju u promet na celom CEFTA tržištu sa dokumentom koji priznaju sve članice;
  • Uspostavljanjem regionalnog tržišta elektronske trgovine usvajanjem usaglašenih pravila, pojednostavljenjem carinskih procedura i obezbeđivanjem efikasne isporuke CEFTA tržištu;
  • Sistematskom razmenom elektronskih podataka (SEED+).

  „ZRT će dodatno stimulisati aktivnosti u CEFTA-I i CEFTA stranama. Naš posao u naredne četiri godine je da ostvarimo konkretne rezultate za dobrobit naših preduzeća i građana. Želimo da smanjimo vreme čekanja na prelazima za 30% i učinimo trgovinske procedure efikasnijim, što očigledno izvoznicima smanjuje troškove i štedi vreme. Želimo da regionalno tržište dovedemo do svih kompanija i privrednika kroz internet prodaju i da promovišemo trgovinu “bez papira”. Sve to kako bismo pomogli našem regionu da uhvati korak sa usvajanjem EU standarda i približili ga tržištu EU”, rekao je ovim povodom Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata, koji će učestvovati na sastanku.

  Formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta će doprineti stavljanju regiona na mapu atraktivnih destinacija za globalne investitore. Uz brzo usaglašavanje sa EU propisima  i rast mogućnosti rada sa većim brojem dobavljača, otvoriće se nova radna mesta, biće dostupan veći izbor proizvoda po nižim cenama za potrošače, a ujedno će ljudima biti omogućeno da rade u celom regionu. Veće, regionalno tržište će biti prekretnica za firme iz regiona koje će se bolje integrisati u evropske lance vrednosti i ojačati svoju konkurentnost na evropskom i svetskom tržištu. Evropska unija će nastaviti da bude ključni partner regiona u ovom poduhvatu.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE