Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CBRE: Jačanje prisustva u regionu

  „U 2023. godini obeležili smo pet godina od osnivanja kancelarije CBRE za region jugoistočne Evrope i veoma sam ponosan na celokupan tim i rezultate koje smo ostvarili tokom ovih godina”, kaže u intervjuu za BIZLife Boško Tomašević, generalni direktor kompanije CBRE za jugoistočnu Evropu.

  Od 34 zaposlena, koliko je kancelarija imala 2018. godine, u 2024. godinu CBRE ulazi sa preko 100 članova tima, što je, prema rečima našeg sagovornika, dokaz razvoja poslovanja, ali i činjenice da profesionalci iz svih sektora CBRE prepoznaju kao poslodavca koji im može pružiti podršku u daljem razvoju.

  • Iza nas je još jedna kompleksna godina koja je donela brojne izazove. Kako biste sumirali godinu za nama i šta možemo da očekujemo od 2024. godine?

  U većem delu Evrope 2023. bila je godina sporijeg ekonomskog rasta, godina u kojoj su i kompanije i građani bili opterećeni efektima povišene inflacije i ciklusa naglog povećanja kamatnih stopa. Iz ovih razloga oslabila je i aktivnost ulaganja u komercijalne nekretnine, pa su tako investiciona tržišta centralne i istočne Evrope bila u padu za 45 odsto, odnosno za 57 odsto kumulativno gledano za sva evropska tržišta.

  Efekte ovakvih kretanja osetili smo u regionu jugoistočne Evrope u znatno manjem obimu. Monetarne politike uslovile su opreznost u donošenju odluka, a time i stabilizaciju pojedinih segmenata tržišta nepokretnosti. Ipak, kapitalne investicije zabeležile su rast u odnosu na 2022. godinu, dokazujući da je interesovanje za tržište jugoistočne Evrope i dalje aktivno uz konkurentne nivoe stopa prinosa. Najveći fokus investitora u našem regionu bio je usmeren na poslovne objekte, sektor maloprodaje, ali sve više i na sektor logističkih nekretnina.

  Boško Tomašević, CBRE (Stefan Jovanović)

  Godina 2024. biće još jedna godina sporijeg rasta kada govorimo o evropskim tržištima, sa rizicima uglavnom usredsređenim na geopolitičke tenzije i baznu inflaciju. Ipak, očekuje se da će u drugoj polovini godine početi oporavak tržišta. Kakvi su izazovi i mogućnosti tržišta nekretnina u regionu jugoistočne Evrope u narednoj godini, kompanija CBRE predstaviće 7. februara, na tradicionalnoj konferenciji „SEE Market Outlook”, na kojoj će naši stručnjaci govoriti o najvažnijim aspektima tržišta nekretnina.

  • Imajući u vidu okolnosti, da li ste i u kom obimu realizovali planove i da li možete reći da ste zadovoljni poslovanjem?

  U 2023. godini obeležili smo pet godina od osnivanja kancelarije CBRE za region jugoistočne Evrope i veoma sam ponosan na celokupan tim i rezultate koje smo ostvarili tokom ovih godina. Ojačali smo svoje prisustvo u regionu kroz otvaranje tri kancelarije – u Sofiji, Zagrebu i Ljubljani. Izgradili smo poziciju regionalnog lidera u pružanju usluga u oblasti komercijalnih nepokretnosti, ali smo pokrenuli i dve nove linije poslovanja, osluškujući potrebe tržišta i naših klijenata. U pitanju je integrisana platforma usluga namenjenih kapitalnim investicijama u sektoru turističkih nekretnina – CBRE Hotels, kao i konsultantske ESG usluge i rešenja za održivost.

  Godinu 2023. završavamo najboljim rezultatima, nadmašujući prošlogodišnji uspeh, a to smo postigli izuzetnim rezultatima svih naših poslovnih linija. Posebno bih izdvojio rezultate odeljenja Investment Properties, koje je, kada govorimo o obimu investicija tokom 2023. u regionu, učestvovalo u preko 50 odsto transakcija. O tome svedoče savetodavne usluge koje smo pružili u transakcijama prodaje Capital Plaze, objekta mešovite namene u Podgorici; prodaje poslovnog kompleksa Belgrade Office Park, u Beogradu; kao i prodaje poslovnog centra Situla, u Ljubljani, ali i transakcije poslovnog objekta Eurocenter, u Zagrebu, kao i transakcije dva NEST ritejl parka u Srbiji.

  Pažljivo odabran tim, jasno postavljeni ciljevi i praćenje potreba tržišta

  I ove godine zasigurno najveće uspehe ostvarili smo u segmentu industrijskih i logističkih nepokretnosti, postavljajući nove rekorde – od najveće transakcije po vrednosti za industrijsko zemljište u Sofiji tokom ove godine do izuzetno značajnih rezultata na području Hrvatske. Naš tim je, kao ekskluzivni savetnik pri izboru lokacije, pružio podršku kompaniji Orbico Hrvatska prilikom ulaganja u izgradnju njihovog najvećeg distributivnog centra u Zdenčini, od 40.000 kvadrata, u prvoj fazi projekta, sa mogućnošću proširenja kapaciteta za još 20.000 kvadratnih metara u drugoj fazi projekta. Takođe smo savetovali i najveću privatnu investiciju u Osijeku u poslednjih deset godina koja se odnosi na ulaganje u izgradnju proizvodnih postrojenja, kao i HAVI Group pri ulaganju u izgradnju njihovog najmodernijeg distributivnog centra, koji se gradi u Velikoj Gorici. Naš tim je klijentima pružao podršku tokom celokupnog procesa, od analize potencijalnih lokacija i izbora optimalnih rešenja iz perspektive lanca snabdevanja, pripreme i sprovođenja tenderskog procesa izbora izvođača izgradnje objekata prema potrebama klijenta, ali i podršku u procesu pregovora o uslovima zakupa, što je izuzetno dugotrajan i kompleksan proces.

  Poseban podvig ostvarilo je odeljenje Property Management, koje će od 2024. godine upravljati portfeljem ritejl parkova STOP SHOP u Srbiji, koji obuhvata 14 objekata u 14 gradova i više od 120.000 kvadratnih metara. Pored kompletnog portfelja STOP SHOP u Sloveniji, kojim uspešno upravljamo od početka 2022. godine, nekoliko logističkih i poslovnih objekata, naš tim Property Managementa na tri tržišta sada upravlja površinom od preko 385.000 kvadrata, odnosno 34 objekta različite namene.

  Svi ovi rezultati su potvrda da uz pažljivo odabran tim, jasno postavljene ciljeve i praćenje potreba tržišta možemo i dalje da rastemo.

  Boško Tomašević, CBRE (Stefan Jovanović)

  • Gledajući u budućnost, koji trendovi će oblikovati industriju nekretnina?

  Osluškujući potrebe klijenata, anticipiramo i pratimo ključne trendove koji oblikuju tržišta nepokretnosti. Prema globalnom istraživanju koje je sproveo CBRE, podaci ukazuju na to da će održivost imati sve veći uticaj na odluke o nekretninama u svim sektorima. Različiti učesnici na tržištu sve više će tražiti usklađivanje sa svojim ESG agendama, a potraga za boljim podacima o koristima i troškovima odluka o implementaciji održivih rešenja biće ubrzana.

  Imajući u vidu ova kretanja i kako bi pomogla investitorima i korisnicima komercijalnih objekata u usklađivanju sa relevantnim propisima i ciljevima, kancelarija CBRE za jugoistočnu Evropu proširila je svoje usluge osnivanjem nove poslovne linije – „Konsultantske ESG usluge i rešenja za održivost”. Novo odeljenje predvodi Slađana Popović, a uz globalnu CBRE mrežu, koju čini više od 600 profesionalaca za održivost, naše novo odeljenje pomoći će klijentima u nastojanju da svoje ESG strategije usklade sa svrhom kompanije, korporativnim identitetom i potrebama svojih klijenata.

  Naš pristup podrazumeva rešenja i usluge koje su prilagođene pojedinačnoj nekretnini, pružajući usluge izrade ESG strategije zajedno sa strategijama „Net Carbon Zero”, „ESG due diligence”, energetsku reviziju, sertifikaciju zelenih zgrada, GRESB izveštavanje. Kreiramo ESG rešenja koja podržavaju svaku fazu životnog ciklusa imovine, uključujući nabavku, razvoj, upravljanje i raspolaganje imovinom, kao i akcione planove na nivou portfelja ili pojedinačne nepokretnosti. Ovim pristupom naš tim omogućava klijentima da donose ključne poslovne odluke i upravljaju rizicima održivosti u svojim portfeljima. Na taj način investitorima i korisnicima nepokretnosti pružamo podršku pri planiranju, sprovođenju i merenju njihovih napora da smanje svoj ugljenični otisak i izgrade održivu budućnost.

  • Na šta ćete posebno obratiti pažnju pri planiranju poslovanja u 2024. godini?

  Pored poslovnih rezultata, posebno mi je bitno što smo fokusirani na kreiranje pozitivne radne atmosfere, kao i na razvoj naših zaposlenih. Od 34 zaposlena, koliko je naša kancelarija imala 2018. godine, kada je otvorena u Beogradu, u narednu godinu ulazimo sa preko 100 članova tima, što je dokaz razvoja našeg poslovanja, ali i činjenice da nas profesionalci iz svih sektora prepoznaju kao poslodavca koji im može pružiti podršku u daljem razvoju. Odraz naše poslovne kulture i stavljanje zaposlenih u njen centar svakako se vidi i u činjenici da je 80 odsto tima koji je startovao u 2018. godini i dalje sa nama i čini jaku osnovu našeg poslovanja.

  Izuzetni rezultati koje kompanija CBRE ostvaruje u regionu iz godine u godinu, a koji se ogledaju u najvećem tržišnom udelu u svim poslovnim delatnostima, rezultat su poznavanja lokalnog poslovnog okruženja u kombinaciji sa iskustvom i resursima svetske CBRE mreže. Ali ovakav rezultat ne bi bio moguć bez ljudi koji čine CBRE, zato sam posebno zahvalan svim članovima tima na njihovoj posvećenosti.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Stefan Jovanović / BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE