Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Carina zaspala: U srpskim prodavnicama bombonjere sa oznakom „uvoz sa Kosova“

  Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima „Kamila“ bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je „uvoz sa Kosova“ čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Ministarstva trgovine.

  Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku „velike Albanije“, čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji, pišu Večernje novosti.

  Nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitno mora da bude i sklonjen sa rafova.

  Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

  “Stav naše zemlje po pitanju Kosova je jasan, kao i naš Ustav. S toga ne bismo smeli da dozvolimo da na rafovima viđamo proizvode sa kosovskom deklaracijom. Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik „velike Albanije“”, što je direktna provokacija za svakog našeg građana.

  U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

  Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvom načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo pažljiviji i rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE