Čadež: Siva ekonomija odnese kilometar autoputa dnevno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čadež: Siva ekonomija odnese kilometar autoputa dnevno

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kaže da zbog sive ekonomije Srbija svaki dan izgubi kilometar autoputa, kao i da nema sektora u privredi koji nije pogođen nelegalnom konkurencijom.

  Čadež navodi da brojke pokazuju da su sektori usluga, maloprodaje, turizma i tekstila najizloženiji sivoj ekonomiji, te da je čak 60 odsto tekstilne robe na domaćem tržištu vezano za sivu zonu.

  “Na pijacama možete naći švercovanu robu koja nema nijedan sertifikat države Srbije”, rekao je Čadež gostujući u emisiji “Uzmi račun i pobedi” na RTS.

  On je ukazao na kompleksne probleme kao što su način carinjenja i tarifni carinski brojevi i određivanje cene pri uvozu, navodeći da je više od 100 inicijativa PKS u proteklih godinu dana bilo vezano za borbu protiv sive ekonomije.

  Kao primer pozitivne saradnje PKS sa privrednim subjektima Čadež je naveo nedavno uspešno sprovođenje zajedničke akcije u sprečavanju šverca poljoprivredne agromehanizacije iz drugih zemalja.

  Čadež je istakao da je legalna privreda najveći gubitnik u sivoj ekonomiji i ukazao da je važno da država učini sve što je moguće u borbi protiv nelegalne konkurencije.

  Predsednik PKS je pohvalio NALED za sistemsko i koordinisano bavljenje problemom sive ekonomije kroz uvezivanje raznih segmenata u državnoj administraciji kako bi borba protiv sive ekonomije bila efikasnija.

  “To još uvek ne znači da ćemo dobiti taj rat, ali bar možemo da krenemo u suzbijanje sive ekonomije”, kazao je Čadež.

  Izvor: Blic

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dr Miggyy

   ZABORAVILI SVOJE OBAVEZE? Gospodine Čadež, država svakodnevno gubi po jedan kilometar autoputa zbog sive ekonomije, bliže, svaki treći radnik u Srbiji radi na crno. Da li to treba penzioneri, kojima ΛV bezdušno otima penzije, da spreče ili operativna vlast na čelu sa sve moćnim ΛV i njegovim klimoglavcima i poltronima? Toliko je dobro penzionerima da ne otvaraju frižider, ukoliko ga imaju, jer se plaše da će im pojesti neoteti deo penzije.

  • jasna

   Baš tako, ali ne vredi više ovde pričati, ne radi se ništa da se to promeni. Kada se radi u skladu sa zakonima, LEGALNO, ne može se obogatiti za kratak period, već su potrebene godine i decenije. Ali ovde se baš tako i bogati, BRZO I LAKO, naravno da cenu za to plaćaju ostali, neko ko ostaje, a neko ko odlazi odavde. Pomaka na bolje nema, samo su tu reči u koje više niko ne veruje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE