Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Broj banaka u Srbiji i dalje veliki

  Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu.

  Vasić je za Politiku, odgovarajući na pitanje o promenama na bankarskom tržištu Srbije u 2021. godini, rekao da banke kroz ulazak u veće sisteme unapređjuju svoje proizvode i usluge, da je bogatija stručnost kojom raspolažu, kao i kreditni kapaciteti.

  „Veće bankarske grupacije sada mogu da finansijski podrže mnogo obimnije projekte, a takođe i da se okrenu specifičnim vrstama kreditiranja, kao što je ulaganje u energetsku efikasnost i zelene izvore energije“, naveo je Vasić.

  Ukazao je da mogućnost banaka znatno zavisi i od pristupa dugoročnim izvorima finansirnja, kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vekom same investicije.

  Odgovarajući na pitanje da li će na tržištu Srbije uopšte biti mesta za male banke, Vasić je rekao da je broj banaka na tržištu i dalje veliki, veći od optimalnog i da je zato gotovo izvesno da će se tendencija konsolidacije nastaviti i u narednom periodu.

  „U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije, tržište određuje koji broj banaka je realan i optimalan“, naglasio je. Dodao je da će, nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući ovu godinu, biti 21 banka na našem tržištu.

  Prema podacima NBS, u prvih 10 meseci 2021. godine sa dobitkom je poslovalo 20 banaka, dok su četiri poslovale sa gubitkom.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE