Brnabić: Stopa nezaposlenosti uskoro jednocifrena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Stopa nezaposlenosti uskoro jednocifrena

  Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da Srbija ima snage i kapaciteta da nastavi reforme i da ide u dobrom pravcu, ali da to mora da radi brže i efikasnije.

  Ona je na predstavljanju “Bele knjige 2018” u kojoj su preporuke Saveta stranih investitora u Srbiji za bolje uslove poslovanja, navela da je važno da se sagledaju prioriteti i da se na njima radi.

  Govoreći o dobrim ekonomskim rezultatima Brnabić je istakla da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju trećeg kvaratala ove godine bio 4,5 odsto.

  Dodala je da su očekivanja da će na kraju godine rast BDP-a premašiti četiri procenta, a da je izazov da taj rast bude održiv i da se nastavi 2019. i 2020. godine.

  “Na kraju godine očekujemo suficit u budžetu od 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28 milijardi dinara”, kazala je Brnabić.

  Istakla je da je stopa nezaposlenosti ispod 12 odsto i da bi trebalo da uskoro bude jednocifrena. “Neto priliv stranih investicija u prvih devet meseci bio je iznad dve milijarde evra, što je 5,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine”, kazala je premijerka.

  Komentarišući odlaganje za godinu dana primene platnih razreda kojima bi se utvrdile iste zarade za iste poslove u državnoj službi ona je rekla da se nadala da će to biti izvodljivo od 2019. ali da su razgovori sa sindikatima bili duži nego što se očekivalo.

  Premijerka je navela da je ostalo da se urade još neki finansijski proračuni i da se procene fiskalni efekti primene platnih razreda.

  “To je potrebno da bi se ušlo u reformu bez bojazni da će biti ugrožene nečije plate u javnom sektoru, životni standard i fiskalna stabilnost”, objasnila je Brnabić.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE