Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Početkom oktobra znaće se da li će biti povećan neoporezivi deo zarada

  Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da će početkom oktobra biti objavljeno da li će biti povećan neoporezivi deo zarada, kada se urade procene efekata povećanja plata i penzija na budžet i primene novih mera za povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  „U ovom trenutku računamo fiskalne efekte eventualnog povećanja minimalne cene rada kao i povećanja plata i penzija i najvažnijih infrastrukturnih projekata planiranih za 2018. godinu“, kazala je Brnabić novinarima posle sastanka sa članovima Nacioanalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

  Ona je istakla da će se na osnovu procene tih efekata na budžet znati da li je moguće smanjenje poreza, odnosno povećanje neoporezivog dela plata.

  Dodala je da su mere za povećanje BDP-a spremne, ali da se procenuju njihovi efekti na ukupne ekonomske reforme.

  Komentarišući postupanje Vlade u zaštiti Agrokorovih firmi u Srbiji premijerka je rekla da se radi sve

  da njihovo poslovanje ostane stabilno i da se u saradnji sa Narodnom bankom Srbije zaštite dobavljači i cela privreda.

  „Mislim da smo u tome uspešni. Važno je da se kapital srpskih firmi u sastavu Agrokora ne odliva iz Srbije“, rekla je Branbić.

  Ona najavila da će na inicijativu privrednika biti održati još jedan sastanak sa članovima NALED-a na kojem će se razgovarati o menetarnoj politici, odnosno o jakom dinaru.

  „Mišljenja o jakom dinaru su podeljena, nekima odgovara, a nekima ne, u zavisnost od toga da su uzvoznici ili izvoznici. Videćemo koje je najbolje rešenje koje će ekonomsku politiku Srbije da učiniti jačom“, rekla je Brnabić.

  Istakla je da su prioroteti Vlade Srbije reforma obrazovanja i digitalizacija koja će omogućiti da u budućnosti Srbija ima održiv i dinamičan rast privrede.

  „Tri najvažnija struba su ekonomske reforme, reforma javne uprave koja će omogućiti efikasniju administraciju, i vladavina prava“, ocenila je premijerka.

  Naglasila je da je pored toga za Srbiju važno pristupanje EU i regionalna stabilnost jer, kako je rekla, bez povezivanja država nema dugoročne stabilnosti Srbije.

  Sa članovia NALED-a premijerka je danas razgovarala i o sivoj ekonomiji i boljoj poziciji Srbije na Duing biznis listi Svetske banke na kojoj se ocenuju države po uslovima poslovanja.

  NALED: U Kordinacionom savetu za e-upravu predstavnici Vlade, privrede i stručnjaci

  Vlada Srbije će u narednih meseca dana formirati Koordinacioni savet za e-upravu kojim će predsedavati premijerka Ana Brnabić i u čiji rad će osim resornih institucija biti uključeni predstavnici privrede i stručne javnosti, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) posle sastanka s premijerkom.

  Cilj je, kako je navedeno, da se omogući javno-privatni dijalog zainteresovanih strana i koordiniraju aktivnosti državnih organa na uspostavljanju elektronske uprave u punom kapacitetu i na uvođenju novih elektronskih servisa za građane i privredu, elektronskog plaćanja i evidentiranja uplata svih usluga državi, elektronskog arhiviranja dokumenata, razvoj claud servisa, kao i ukidanja pečata i uplatnice.

  Do kraja godine NALED je najavio podršku reformi katastra, a s premijerkom je razgovarano i o realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

  Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu predviđeno je 107 mera i aktivnosti među kojima su i poresko oslobođenje za početnike u poslovanju, ukidanje parafiskalnih nameta, uvođenje elektronskog sistema za prijavu sezonskih radnika, razvoj softvera za koordinaciju rada inspekcija i nagradna igra s fiskalnim računima i slipovima.

  „Suzbijanje sive ekonomije, smanjenje birokratije i korupcije kroz uvođenje elektronske uprave, efikasniji katastar, reforme u sektoru poljoprivrede i osnaživanje IT sektora neki su od ključnih prioriteta na kojima će Vlada Srbije sarađivati sa NALED-om u narednom periodu“, rečeno je na sastanku članova NALED-a s premijerkom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE