Brnabić: Novi propisi za bolje uslove poslovanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Novi propisi za bolje uslove poslovanja

  Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je Vlada Srbije posvećena stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta kako bi privukla investitore, ali i omogučila da privrednici koji već posluju budu zadovoljni i nastave da investiraju.

  Ona je na predstavljanju publikacije “Bela knjiga” Saveta stranih investitora u kojoj su preporuke za bolje uslove poslovanja, najavila da će uskoro u javnoj raspravi biti nacrt zakona o parafiskalnima nametima kako bi se uspostavila kontrola u naplati brojnih taksi i naknada, što je važno za poslovnu zajednicu i Vladu.

  “Do kraja godine biće definisan program reforme Poreske uprave, što je važno za efikasniju naplatu poreza i sprečavanje sive ekonomije, kazala je Brnabić.

  Kako je objasnila, Poreska uprava će zadržati samo osnovnu delatnost, a sporedne delatnosti će biti izdvojene.

  “Jačaćemo i inspecijski mehanizam”, istakla je premijerka.

  Ukazala je da i dalje ima viška zaposlenih u javnoj upravi, ali da je manjak radnika u zdravstvu, zbog čega je odobreno da se u toj službi zaposli još 4.000 ljudi.

  “Prioriteti Vlade su i uvodjenje elektronske uprave, kako bi gradjani i privreda imali efikasniju uslugu, a time će se sprečavati i korupcija”, kazala je Brnabić.

  Navela je da će jedan od stubova reforme u narednom periodu biti vladavina prava, odnosno efikasniji pravosudni sistem za privredu i gradjane. Premijerka je dodala da Srbija kasni u toj reformi jer je fokus bio na drugim važnim oblastima.

  Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova rekla da je Vlada Srbije u poslednjih godinu dana ostavrila dobre makroekonomske rezultate, ali da je od ključne važnosti da se podstakne jači ekonomski rast.

  Savet stranih investitora je u “Beloj knjizi” ocenio da je Srbija, u odnosu na prethodnu godinu, ostvarila napredak u 33 odsto predloga koje je to udruženje dao prošle godine, ali da ovogodišnji uspeh nije nadmašio ostvareno iz prethodne godine.

  Najveći napredka ostvaren je u oblasti gradjevinskog zemljišta i izgradnje, što je ocenjeno najvećom prosečnom ocenom 2,13. Sledi zaštita korisnika finansijskih usluga koja je ocenjena sa dva, napredak u oblasti transporta ocenjen je sa 1,95, a u duvanskoj industriji sa 1,96.Od oktobra 2016. do oktobra 2017. najmanji napredak ostvaren je u Zakonu o privrednim društvima, Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, restituciji i standardima kvaliteta u proizvodnji mleka, što je ocenjeno sa jedinicom.

  U borbi protiv sive ekonomije postignut je napredak što je ocenjeno sa 1,55.

  Od 11 preporuka koje su predstavljene u “Beloj knjizi” 2016. godine šest je ostvarilo određeni napredak, dok u ostatku nije bilo napretka.”Bela knjiga” predstavlja svojevrstan presek stanja o indikatorima ekonomske razvijenosti, odnosno ona sadrži predloge za poboljšanje poslovnog okruženja u zemlji.

  Savet stranih investitora u Srbiji osnovan je 2002. godine, a od 2003. u “Beloj knizi” jednom godišnje saopštava Vladi Srbije i javnosti svoje vidjenje uslova poslovanja i ulaganja u raznim oblastima, ali i predlažu izmene propisa i prati njihovo sprovodjenje.

  Ulaganja 130 članica Saveta su 2016. godine porasla 5,2 milijarde evra i dostigle 28,7 milijardi. Čalnice Saveta zapošljavaju oko 100.000 ljudi, a u ukupnom izvozu učestvuju sa oko 25 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE