Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel umirio „buntovnike“: Ukrajinske žitarice mogu u EU

  Nakon dve sedmice intenzivnih pregovora Brisel je najavio dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica za koji kaže da štiti ukrajinsku ekonomiju i sredstva za život poljoprivrednika Evropske unije.

  Evropska komisija je objavila da je postigla sporazum sa pet država EU, uključujući Poljsku i Mađarsku, te je zagarantovan tranzit ukrajinskih žitarica nakon zabrana uvoza koje su te zemlje uvele i koje Brisel smatra „neprihvatljivim“.

  „Ovaj sporazum čuva i izvozne kapacitete Ukrajine kako bi nastavila da hrani svet i sredstva za život naših farmera u EU“, napisala je predsednica EK Ursula fon der Lajen na Tviteru.

  Sporazum predviđa ukidanje jednostranih zabrana uvoza, u zamenu za „izuzetne zaštitne mere“ u vezi sa četiri ukrajinska proizvoda koja se smatraju najosetljivijim: pšenicom, kukuruzom, semenom uljane repe i semenom suncokreta.

  Poljska, koju su sledile Mađarska, Slovačka i Bugarska, jednostrano je zabranila žitarice i druge poljoprivredne proizvode uvezene iz Ukrajine sredinom aprila, rekavši da želi da zaštiti svoje poljoprivrednike.

  Tada je otvoren obračun sa Komisijom, koja jedina ima moć da određuje trgovinsku politiku EU.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE