Bregzit bez dogovora "reže" carine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bregzit bez dogovora “reže” carine

  Velika Britanija će privremeno drastično smanjiti svoje carine u slučaju Bregzita bez sporazuma i neće uvoditi carinske kontrole na svojoj granici sa Irskom da bi izbegla fizičku granicu, saopštila je britanska vlada.

  Prema ovom novom privremenom carinskom režimu koji će stupiti na snagu u veče 29. marta u slučaju da nema dogovora ili da se odlaže Bregzit i koji će trajati najviše 12 meseci, 87 odsto uvoza neće biti podložno carinama.

  Ovakav carinski režim trajaće do 12 meseci dok se ne uvedu trajni carinski propisi.

  Britanski parlament je u utorak zadao novi težak udarac premijerki Terezi Mej pošto je ponovo ubedljivo odbacio sporazum o Bregzitu koji je ona postigla s Evropskom unijom.

  Britanski poslanici će se danas izjašnjavati da li da Velika Britanija napusti EU 29. marta bez sporazuma. Ako parlament odbaci i izlazak iz EU bez sporazuma, na glasanju u četvrtak odlučivaće se o tome da li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca.

  “Ako napustimo (EU) bez dogovora ukinućemo većinu naših carinskih nameta, uz zadržavanje nekih nameta za odredjene najosetljivije industrije”, rekao je u obraćanju novinarima državni sekretar za trgovinsku politiku Džordž Holingberi.

  On je rekao da će ovaj “uravnotežen pristup” omogućiti da se podrže britanska radna mesta i izbegne mogući skok cena koji bi teško pogodio najskromnija domaćinstva.

  Carine na neke prehrambene proizvode uključujući goveđe, jagnjeće, svinjsko i živinsko meso i neke mlečne proizvode biće smanjene u najvećem broju slučajeva, ali neće biti ukinute da bi se zaštitili britanski proizvođači.

  Kada je reč o proizvođačima automobila vlada je najavila da oni neće biti podvrgnuti dodatnim carinama na delove uvezene iz EU da bi se izbeglo svako moguće remećenje lanaca snabdevanja.

  Ovaj novi režim se neće odnositi na uvoz iz zemalja sa kojima je Velika Britanija već zaključila sporazum o slobodnoj trgovini kao i na oko 70 zemalja u razvoju koje imaju preferencijalni pristup britanskom tržištu.

  Vlada je takođe potvrdila da neće primenjivati carine i neće sprovoditi carinske kontrole na robu koja je u tranzitu preko granice Severne Irske.

  “Uviđamo da ovaj pristup postavlja izazove posebno kada je reč o protoku robe bez nadzora u Veliku Britaniju i potencijalne zloupotrebe”, navela je vlada, u saopštenju.

  Vlada je ukazala i da je spremna hitno da počne razgovore sa Evropskom komisijom i irskom vladom oko tog pitanja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE