Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Brašnjavi rat“: Ljajić ne veruje u kontramere

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da više veruje u pretnju o uvodjenju kontra mera, nego u reakciju Cefte ili Brisela kada je reč o ukidanje takozvane zaštitne mere kosovskih vlasti od 23. oktobra kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni.

  Ljajić je za RTS rekao da je Ministarstvo uputilo pismo EK, kao i da je održan zajednički sastanak s vlasnicima najvećih mlinova sa Kosova koji rade s mlinarima u Vojvodini i da je Srbija jasno rekla da će morati da primeni kontra mere koje će biti apsolutno protiv njih.

  „Pozvali smo naše udruženje Žita Srbije da uporedimo podatke i jasno smo im rekli da njihova teza da neko niskim cenama pokušava da bude konkurentan ne stoji i da je cena manje više od 197 do 205 evra. Nemoguće je napraviti bilo kakav dogovor ako imate 270 mlinara u Srbiji, svako pokušava da obezbedi deo tržišta“, naveo je Ljajić.

  Na pitanje da li očekuje da će mera biti povučena, Ljajić je rekao da „više veruje u ovu pretnju nego u reakciju Cefte ili Brisela“.

  „Moramo da spovodimo odredjenu proceduru… Ali, ipak, imate mogućnost sprovodjenja vlastitih kontramera, koje izbegavamo jer to ne vodi ničemu, ali ako nemate drugi način, onda morate to da radite“, naveo je Ljajić.

  Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće proizvodjače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa. Odluka je doneta posle žalbi kompanije „M & Silosi“ i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE