Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Boris Džonson se POVLAČI sa mesta premijera

  Boris Džonson će se povući sa mesta premijera nakon masovnih ostavki njegovih ministara, koje su podstaknute nizom skandala.

  Džonson je podneo ostavku nakon što je najmanje nekoliko desetina poslanika Torijevaca napustilo Vladu. Među njima je bio bivši kancelar Riši Sunak i ministar zdravlja Sajid Džavid.

  Izvor iz Vlade rekao je za „Insajder“ da se on povlači sa pozicije lidera Konzervativne stranke. Izbori za lidera Konzervativne partije održaće se ovog leta, a novi premijer će biti postavljen do oktobra, kada je planirana konferencija torijevaca.

  Ministri kabineta, uključujući novopromovisane ministre, kancelara Nadhima Zahavija i sekretara za obrazovanje Mišela Donelana, kao i Sajmona Harta i Brendona Luisa, okupili su se da kažu Džonsonu da mora da ode.

  Boris Džonson

  Boris Džonson

  Nadim Zahavi, koji je doveden da zameni Rišija Sunaka u utorak kasno uveče, objavio je pismo u četvrtak ujutru u kojem je Džonsonu rekao da mora da napusti svoju poziciju.

  „Slomljeno mi je srce što nije slušao. Premijeru, u svom srcu znate šta je ispravno i idite sada“, dodao je Zahvi.

  Masovne ostavke u Džonsonovoj Vladi nakon skandala

  Njegova intervencija usledila je nakon što je još jedan talas ministarskih ostavki doveo do više od 50 napuštanja Džonsonove Vlade.

  Mišel Donelan je kasnije dala ostavku nakon 36 sati na mestu sekretara za obrazovanje. Međutim, ministar odbrane Ben Volas rekao je da će ostati na mestu ministra odbrane, pozivajući se na bezbednost Velike Britanije.

  Ministri su dali ostavke nakon najnovijeg skandala oko Džonsonove premijerske pozicije. U pitanju su optužbe da je Kris Pinčer, zamenik šefa poslaničke grupe, napastvovao dvojicu muškaraca u privatnom klubu članova.

  Džonsona „zapljusnuo“ talas ministarskih ostavki

  Nakon Pinčerove ostavke, Džonson je tvrdio da nije znao za to kada mu je dao posao.

  Oni koji su dali otkaz su više puta naveli gubitak poverenja u Vladu, i u Džonsona lično, kao razlog za odlazak.

  Džonson je u aprilu postao prvi premijer za koga je utvrđeno da je prekršio zakon, nakon što je dobio novčanu kaznu od policije zbog prisustvovanja ilegalnom skupu u Downing Street-u tokom karantina, uprkos tome što je parlamentu rekao da su on i drugi poštovali pravila.

  Okupljanje, povodom njegovog rođendana, bio je jedan od brojnih događaja koji su prekinuli karantin zbog skandala „Partygate“.

  Džonson je 6. juna „preživeo“ glasanje o nepoverenju kada je 41 odsto njegovih poslanika glasalo za njegovu smenu. On je takođe kritikovan jer je renovirao svoj službeni stan novcem donatora Konzervativne partije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE