Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Borča na vodi“

  Zbog izgradnje tehnološkog parka i nove luke, deo Palilule postaće atraktivan za stambene i komercijalne sadržaje. Pored Pupinovog mosta, otvoriće se 20.000 radnih mesta za IT inženjere, pišu Večernje novosti.

  Palilulska Borča sa 55.000 žitelja, spada u jedno od najvećih beogradskih naselja. Iako ima stanovnika, kao Požarevac, infrastruktura ovog dela Palilule je veoma nerazvijena. Međutim, zbog interesovanja stranih investitora, i izgradnje dva velika projekta, Borča sa okolnim naseljima (Ovča, Padinska skela, Kotež…) realno je da se pretvori u najveće gradilište komercijalnih i stambenih sadržaja, analizirju „Novosti“.

  Izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka i nove luke stvoriće uslove da se urbanistički srede naselja na levoj obali Dunava.

  Borča više neće biti prenaseljena palanka. Investicija teška oko 300 miliona evra pokrenuće urbanizam. Tik pored urbanog naselja, zaposliće se oko 20.000 IT inženjera. Oni, ako se gledaju profesije, imaju najveće plate u Srbiji. Jedan broj njih poželeće da živi blizu svog posla, pa će biti potrebna izgradnja novih stambenih naselja.

  Izvodi se logičan zaključak da će se na banatskoj ravnici graditi novi hoteli, stambene lamele, škole, vrtići i domovi zdravlja. Otvaraće se restorani, sportski centri, trgovački centri.

  I nova Luka će oživeti levu obalu Dunava. Zbog nje će se graditi nove saobraćajnice. Za nekoliko godina realno je da bi cene nekretnina u naseljima na levoj obali Dunava mogle da poskupe i do 30 odsto.

  – Kada ova dva velika projekta na levoj strani Dunava budu završena, ovaj deo Palilule naći će se na meti mnogobrojnih biznismena, koji će za poslovni prostor tada morati da obezbede znatno višu svotu novca od one koja je danas na tržištu – priča Milena Parandilović, trgovac nekretninama.

  Podsticaj da se ovaj deo grada razvija dala je država izgradnjom saobraćajnice koja povezuje Pačevo i Zemun. Kruna ove investicije je Pupinov most, čiji su kapaciteti oko 250.000 vozila dnevno.

  U Borči, cena kvadrata stana je veoma atraktivna i kreće se od 800 do 1.000 evra. Oni koji pak požele da prave kuću, platiće plac od 1.700 do 4.000 evra po aru. Dobra autobuska povezanost sa Zemunom i centrom, namamila je studente iz unutrašnjosti da žive u nameštenim stanovima. Iznajmljivanje garsonjere ili jednosobnog stana košta od 100 do 150 evra.

  INDUSTRIJSKI park u Borči prostiraće se na 320 hektara, a radovi bi trebalo da počnu 2018. godine. Studija izvodljivosti predviđa da će na tom mestu biti otvoreno više od 1.000 visokotehnoloških kompanija. Početak gradnje nove luke Beograd takođe se očekuje u bližoj budućnosti, a najave govore da će ona biti čak sedam puta veća od postojeće.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE