Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Borba protiv ludila kreće iz Pirota

  Piše: Milenko Vasović

  Da kakva sila “strpa” reku Savu u nekakvu cevčugu i vodi je kilometrima tako uhapšenu, okolo bi ostala pustoš. A da to ponovi još desetak puta duž celog toka – bila bi katastrofa. Srećom da takve sile nema, inače bi Sava već bila preusmerena.

  Neka sila se, međutim, obrušila na malene, ali lepe i životom bogate reke Stare planine. Hvataju vodu u cevi, odvode je kao divlje konje i uprežu da im pravi struju. A korita, narod, ribe, životinje i bilje ostavljaju bez izvora života. I bez lepote. Vodopade Činguljski, Pivski i Jelenski skok buduće generacije gledaće samo na fotografijama.

  Stara planina je proglašena za park prirode i pod zaštitom je države. Međutim, neke državne institucije kao da sve čine da se ovo dobro upropasti. Staru planinu treba da okuje više od 60 mini elektrana a da niko nije sagledao posledice takve gradnje.

  O ovom problemu ćuti Vlada Srbije, ćute investitori, ćute zeleni svih boja, ćute veliki mediji, nema rasprava na javnom servisu . Ali ne ćuti narod. Otpor traje mesecima, a pre pet, šest dana u selu Temska diglo se stotinka baba s motkama i deda sa lopatama, praćeni četom dečurlije te vratiše Rudanjsku reku u njeno korito. A investitor je bio krenuo da je izmešta.

  U nedelju, 2. septembra Pirot će biti ubeležen kao grad iz koga je krenuo masovni otpor ovom ludilu, jer se epidemija mini centrala drugačije ne može nazvati. Na najavljenom protestu okupiće se građani iz mnogih mesta, a govoriće lokalni aktivisti i stručnjaci.

  Protest u Pirotu je samo po mestu održavanja lokalni, inače je od mnogo šireg značaja. Prema ovlašnim procenama od Slovenije do Albanije treba da se izgradi 2.700 mini hidrocentrala. Neće biti da one ne menjaju eko sistem, da neće štetiti flori, fauni, ljudima, da neće promeniti sliku lokaliteta.

  U susednoj Bosni i Hercegovini zbog mini centrala neki vodotokovi su već presahli kao reka Kraljuščica duga 27 kilometara. Slovenci su se osvestili i u Ustav nedavno dodali da se vode ne mogu privatizovati, što će reći nema više mini centrala.

  Nije ovo nikakav tekst protiv mini hidrocentrala, bože sačuvaj. Ima centrala koje su postavljene na pravom mestu i ne ugrožavaju nikoga i ništa. Takva je, na primer, ona kod manastira Studenica i na takvim mestima greh je ne iskoristiti potencijale.

  Uloga mini elektrana u proizvodnji energije je simbolična. Stiče se utisak da se mnoge centrale grade samo da bi se ovajdio nečiji kum, neki finansijer stranke ili neko lično. Jeftinije bi nam bilo da te, često alave, investitore namirimo u kešu, a da prirodu ostave na miru. Jer, mi ćemo im taj novac i tako dati, kroz dotiranu cenu kilovata, a za uzvrat imaćemo pustoš na terenu

  Ativisti Inicijative “Odbranimo reke Stare planine prikupili su i predali Unesku 10.000 potpisa uz apel za pomoć da se sačuvaju reke i planina. Uz te potpise dostavljena su i mišljenja srpskih naučnika dr Ratka Ristića, prof. dr Zorana Grubića, prof. dr Predraga Simonović koji su argumentovano objasnili zašto mora da se zaustavi izgradnja hidrocentrala u zaštićenim zonama.

  Samo vlast u Beogradu to ne vidi (izuzetak je ministar za zaštitu životne sredine koji je uz Staroplanince).Valjalo bi zato da sledeći protest bude organizovan u Nemanjinoj ulici.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mimi

   https://www.youtube.com/watch?v=j3FDXkhDW0E

  • Lord_of_Chaos

   Svaka cast na dijagnozi, postavili ste cinjenice gde i pripadaju. Ali nece vladajuca kasta ni pomisliti sta je penzionerku od 69 godina, pri cistoj svesti i zdravoj pameti, nateralo da ubije biznismena u stilu obicnog gangstera jer ovde je vladavina prava samo basna (ne bajka) za boraniju.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE