Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BMW Biznis liga – Dušan Mihailović, Eurobank Direktna

  Održano je drugo kolo za sezonu 2022. godine u takmičenju u vožnji automobila, koje medijska kuća BIZLife organizuje uz podršku BMW Srbija – BMW Biznis liga, na NAVAK stazi. Najbolji iz sveta biznisa pokazali su da dobri menadžeri i dobri vozači imaju mnogo toga zajedničkog i odlično se snašli za volanom BMW sportskih i biznis mašina.

  Dušan Mihailović, Executive Board Member, Head of Retail Banking, Eurobank Direktna a. d. Beograd

  • Šta je zajedničko dobrom vozaču i dobrom menadžeru?

  Smatram da imaju više zajedničkih karakteristika; i jednom i drugom neophodna je najviša koncentracija, moć rasuđivanja, brza reakcija i promišljenost.

  • Da li, po vašem mišljenju, vozač koji prvi put vidi stazu može da nadmaši iskusnog vozača?

  Kao i u poslu: često neko nov dođe u kompaniju, na odgovornu i visoku poziciju. Da li to znači da se neće snaći jer je nov? Ne, nikako. Iskustvo i znanje su presudni za svaki posao, pa tako i za vožnju, bila u pitanju nova ili poznata staza. Iskusan vozač će znati svaku neravninu, krivinu, za njega nema iznenađenja. Ali zadivljujuće je posmatrati neke ljude koji, možda, nemaju toliko iskustva, ali imaju nepogrešiv instinkt i zavidnu moć rasuđivanja, pa neretko iznenade svežim rešenjima i potezima.

  Dušan Mihailović, Executive Board Member, Head of Retail Banking, Eurobank Direktna a. d. Beograd

  Dušan Mihailović, Executive Board Member, Head of Retail Banking, Eurobank Direktna a. d. Beograd

  • Vozači često moraju da menjaju taktiku u toku trke. Da li ste i vi nekad bili u takvoj situaciji?

  Svako ko odgovorno i savesno radi posao zna da u vremenu izazova i promena poslovne klime često moramo da menjamo kurs i planove prilagođavamo okolnostima. Ne bih bio iskren kada bih rekao da nikada nisam bio prinuđen da promenim planove, u skladu sa okolnostima i ciljevima ka kojima težimo. Naravno, nisam za taktiziranje kada je posao u pitanju, jer smatram da odgovornim i transparentnim poslovanjem mogu da se postignu najbolji rezultati.

  • Šta najviše cenite kod suvozača u poslovnom, a šta kod suvozača u privatnom životu?

  Biti okružen kvalitetnim, lojalnim i požrtvovanim ljudima veliki je dar – kako u privatnom tako i u poslovnom životu, tako da u tom pogledu nema velike razlike. Trebalo bi da osobine koje krase kvalitetne saradnike krase i ljude na privatnom planu.

  • Koliko se često usudite da „vozite bez ruku” (preduzimate relativno riskantne poteze)?

  Bankarsko tržište je oduvek promenljivo i umnogome zavisi od svetskih ekonomskih vetrova. Ipak, uprkos svim izazovima, nije poželjno „voziti bez ruku”, baš kao ni u bukvalnom smislu značenja te fraze. Trudim se da svaki moj potez bude promišljen, dobro isplaniran i da uvek procenim potencijalne rizike.

  Dušan Mihailović, Eruobank Direktna

  Dušan Mihailović, Eruobank Direktna

  • Da li vam se nekad desilo da pomislite da ste izgubili kontrolu, ali ste ipak uspeli da se „vratite na stazu”?

  Smatram da ne postoji čovek kome se to barem jednom u karijeri nije desilo. Najvažnije je da u tim trenucima vratimo fokus na važne stvari. Ako je potrebno, možemo tražiti pomoć, savet, ali nikako ne smemo odustati, jer nas svaka slična situacija tera da naučimo nešto novo i pomeramo svoje granice.

  • Koje odlike, po vašem mišljenju, čine šampiona?

  Fokusiranost, doslednost i ispunjenost, u svakom smislu – privatnom i poslovnom. Jedno bez drugog teško ide, uvek se oseti da nešto nedostaje. Najvažnije je biti svestan i zahvalan zbog svega što imamo, jer na taj način možemo da nastavimo da stvaramo i rastemo.

  • Da li vam je u karijeri (ali i u privatnom životu) važnija brzina ili pouzdanost?

  Pouzdanost će uvek biti na ceni. Brzina u poslu retko donosi istinsku prednost na duže staze, ali može da vam dâ početnu prednost, bolju „pol poziciju”, ali ona ne garantuje uspeh.

  Dušan Mihailović na NAVAK stazi, BMW Biznis liga

  Dušan Mihailović na NAVAK stazi, BMW Biznis liga

  • Koliko treba ulagati u mašinu (proizvod, uslugu i sl.), a koliko u „pit-stop” (ljude)?

  Ljudi su pokretački motor svake kompanije. Oni su snaga koja pokreće ceo sistem i održava ga. Lideri koji vode timove moraju da izbalansiraju između želja i mogućnosti i da ih pomire što je više moguće. Ulaganje u ljude je ulaganje u budućnost kompanije, a ulaganjima u portfolio usluga dodatno se unapređuje poslovanje i prednost na tržištu. Dakle, možemo da zaključimo da su oba ulaganja podjednako važna.

  Više puta smo bili svedoci sjajnih trka na stazama Formule jedan gde su vozači svojim umećem i hrabrošću uspeli da naprave ozbiljnu prednost u odnosu na konkurenciju koja se istopila u pit-stopu i, naravno, obrnuto.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE