Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blic: Pet kompanija za RTB nudi između 500 i 600 miliona dolara

  Za stratešku saradnju sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor pet od osam zainteresovanih kompanija je ponudilo između 500 i 600 miliona dolara, piše današnji Blic.

  Svih pet kompanija poslale su ponude pošto su prethodno uradile rudarsko-geološki i tehnološko-metalurški presek stanja kao i detaljan izveštaj o poslovanju RTB.

  Taj list navodi da je „reč o vrlo ozbiljnim kompanijama“, čija imena u Vladi Srbije ne mogu da otkriju jer još nije raspisan tender.

  Dodao je da su u pitanju dve kanadske, jedna ruska i dve kineske kompanije, „sve izuzetno ozbiljni igrači na svetskom tržištu bakra“.

  Ove kompanije, navodi list, žele da investiraju i do 500 miliona dolara u otvaranje dva nova rudnika – Cerovo 2 i Cerovo primarno, što su najveća nalazišta koja kompanija ima.

  Dodatnih do 100 miliona dolara, ponuđeno je za proširenje proizvodnje u borskom rudniku Veliki Krivelj i nalazištu Južni revir u Majdanpeku, piše Blic.

  Za aktiviranje Cerova 2, kako se navodi, neophodno je 120 miliona evra i Vlada Srbije je spremna da finansira deo te sume potreban za početak eksploatacije.

  Vek trajanja novog rudnika, kako se predviđa, bio bi 20 godina a eksploatacijom bi se dobilo 400.000 tona bara, 20 tona zlata i oko 120 tona srebra.

  List navodi da bi se aktiviranjem tog rudnika omogućio pristup najvećem ležištu bakra koje RTB ima, Cerovo primarno, za čiji je početak rada neophodno 350 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   U vezi RTB Bor smo se naslušali laži i nebuloze. Počelo se sa dvema neuspelim privatizacijam, pa izgradnjom nove topionice, a stvarno je izgrađena fleš peć za topljenje i fabrika sumporne kiseline, zatim uvođenje strateškog partnera, ustoličenje privatnog menadžmenta, do investiranje države u RTB Bor. Ovo je fluidno stanje toplo-hladno. Najnovija izmišljotina je da pet firme nude 500 do 600 miliona USD. Do sada u RTB Bor Spaskovski je investirao vise od pola milijarde evra, a dugovanja milijardu USD i....dugovanja, i pored otpisa 900 miliona evra po UPPR, narasla na milijardu evra, istakao ΛV, dugovanja za struju, rudnu rentu, Mitilineosu Debisu i još kome ne. Ko ima novca i hrabrosti da se upušta u ovakvim zavrzlamama i hohštapleraju? Tema je dobra za zamajavanje i zajebavanja. Sa brojem zainteresovanih takođe se kalkuliše tri, pa pet i najzad osam kandidata, svi moj do mojega, što bi rekao najmenadžera RTB Bor.

  • "rtb bor"

   U vezi RTB Bor smo se naslušali laži i nebuloze. Počelo se sa dvema neuspelim privatizacijam, pa izgradnjom nove topionice, a stvarno je izgrađena fleš peć za topljenje i fabrika sumporne kiseline, zatim uvođenje strateškog partnera, ustoličenje privatnog menadžmenta, do investiranje države u RTB Bor. Ovo je fluidno stanje toplo-hladno. Najnovija izmišljotina je da pet firme nude 500 do 600 miliona USD. Do sada u RTB Bor Spaskovski je investirao vise od pola milijarde evra, a dugovanja milijardu USD i....dugovanja, i pored otpisa 900 miliona evra po UPPR, narasla na milijardu evra, istakao ΛV, dugovanja za struju, rudnu rentu, Mitilineosu Debisu i još kome ne. Ko ima novca i hrabrosti da se upušta u ovakvim zavrzlamama i hohštapleraju? Tema je dobra za zamajavanje i zajebavanja. Sa brojem zainteresovanih takođe se kalkuliše tri, pa pet i najzad osam najozbiljnijih kandidata, svi moj do mojega, što bi rekao najmenadžera RTB Bor.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE