Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biznis i finansije: Finansijski sektor stabilan, ali predstoji teška jesen

  Finansijski sektor u Srbiji uspeo da održi stabilnost tokom vanrednog stanja uvedenog usled pandemije korona virusa, ali svim učesnicima na finansijskom tržištu predstoji teška jesen, navodi se u publikaciji „Finansije TOP“ koju je danas objavio ekonomski mesečnik „Biznis i finansije“.

  Banka Inteza je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2019. godini, sa ostvarenom dobiti većom od 12,3 milijarde dinara.

  Iako je to nešto slabiji rezultat u poredjenju sa zaradom od 12,6 milijardi dinara u 2018. godini, Inteza je zadržala lidersku poziciju, pokazuje rang lista „Finansije TOP“.

  Na drugom mestu je Komercijalna banka sa rekordnim profitom od devet milijardi dinara, a medju prvih pet banaka po dobiti slede Unikredit banka, AIK banka i Rajfajzen banka.

  Inteza je lider i prema tržišnom učešću (16 odsto), dok su na drugom mestu OTP i Vojvodjanska banka koje posluju pod kontrolom istog vlasnika sa zajedničkim učešćem od 13,5 odsto.

  Slede Komercijalna i NLB banka sa ukupnim učešćem od 12,4 odsto, na četvrtom mestu je Unikredit banka (10,8 odsto), a na petom Rajfajzen banka (7,8 odsto).

  Prema analizi u ediciji „Finansije TOP“, banke su prošle godine uvećale neto prihod od kamata za 5,4 odsto.

  Uprkos napretku u osnovnoj delatnosti, bankarski sektor je zabeležio pad profita od 8,5 odsto na 63,9 milijardi dinara, pre svega usled većih ostalih rashoda i pojedinih jednokratnih efekata poput troška saniranja kredita u „švajcarcima“. Stoga je prinos na kapital bankarskog sektora ponovo pao na jednocifreni nivo (9,1 odsto), ali je struktura ostvarenog profita kvalitetnija u odnosu na prethodne dve godine.

  Trend ukrupnjavanja bankarskog sektora nastavljen je i protekle godine, pa je prvih deset banaka zauzimalo preko 80 odsto tržišta, a ako se tome doda ovogodišnje preuzimanje Komercijalne koja je u vlasništvu NLB banke, ova koncentracija premašuje 85 odsto.

  Ono što bankare najviše brine je pad privredne aktivnosti i moguće ponovno gomilanje nenaplativih kredita, što bi usporilo kreditiranje privrede koje se ionako nije oporavilo od prethodne finansijske krize, ocenjeno je u ediciji „Finansije TOP“.

  Rang lista osiguravajućih društava u 2019. je gotovo nepromenjena u odnosu na godinu ranije. Dunav osiguranje je i dalje na prvom mestu po iznosu premije koja je premašila 28,4 milijarde dinara, sledi ga Djenerali osiguranje sa više od 23 milijarde dinara premije, a medju prvih pet su DDOR, Viner štediše i Triglav osiguranje.

  Ukupna premija osiguranja u 2019. godini je porasla za osam odsto realno u odnosu na godinu dana ranije, ali tržište je obeležio značajan rast odredjenih vrsta osiguranja.

  Zabeležen je i rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za 30 odsto, kao i osiguranja od opšte odgovornosti za 20 odsto.

  Osiguravači su se tokom vanrednog stanja veoma brzo prilagodili novim okolnostima i uspeli da održe stabilnost, ali prema procenama analitičara osiguravajuće kuće čeka teška jesen. To svakako može ugroziti i prodaju osiguranja koje je ionako nedovoljno razvijeno, što pokazuje i struktura ostvarene premije, navodi se u ediciji „Finansije TOP“.

  Ukazano je da će konačni efekti aktuelne krize na poslovanje domaćeg finansijskog sektora moći  da se sagledaju tek kada se budu znale i ukupne posledice po realni sektor, odnosno kojom brzinom će ostatak privrede početi da se oporavlja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE