Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife „30 ispod 30“: Vladica Jovanović, preduzetnica, Brodoto

  Vladica Jovanović, aktivistkinja, prijateljica, queer žena i preduzetnica. Ekspertkinja za društveno organizovanje, crowdfunding i društveno odgovorne i održive inicijative i biznise. Direktorka agencije „Brodoto”, koja već dve godine popularizuje crowdfunding kao model alternativnog finansiranja. Tokom studija na FPN-u više se bavila debatom nego novinarstvom, a posebno je ponosna na Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo u Beogradu 2012, koje je organizovala sa kolegama iz organizacije „Otvorene komunikacije”. Od 2010. godine aktivna je u „Srbiji u pokretu”, organizaciji koja koristi aktivizam da menja društvo. Zalaganje u pomenutoj organizaciji dovelo je do toga da predaje liderstvo i društveno organizovanje na izvršnom programu Harvard Kenedi škole „Liderstvo, organizovanje, akcija” 2016. godine. U poslednje tri godine bavi se razvojem socijalnog preduzetništva, impact investing i crowdfunding ekosistema. Bori se za slobodu, žensku solidarnost i odgovoran i održivi odnos prema planeti. „Navučena” na muziku, bajs i druženje s prijateljima (preko FaceTimea i uživo). Voli suncokrete i ljude.

  Postoji li nešto čega ste se odrekli kako biste stigli gde ste sada?

   Sna i brige o sopstvenom zdravlju. Kad juriš prosek 9,5 za stipendije, poslove za džeparac, volontiraš na sve strane jer su ti važni i debata, i aktivizam, i neformalno obrazovanje, nalaziš vremena za porodicu, prijatelje i izlaske – nešto moraš da žrtvuješ. Računala sam – nadoknadiću kad porastem. Zato sad, kad me jure tridesete, ja jurim i san i zdravlje i trudim se da bolje prioritizujem stvari, a ne da živim po principu da sve moram odmah i sada.

  Da li je uspeh stigao do vas ili ste vi „stigli” uspeh?

   Iskreno, ne znam. I šta znači biti uspešan? Po čijim merilima? Ono što znam jeste da mi se prilike nisu nametale, već sam ih jurila, trudila se da ih zaslužim, a onda da ih opravdam. Mislim da sam imala dosta sreće, jer sam imala ljude koji su me podržavali i gurali da budem bolja i brža, koji su verovali u mene hiljadu puta kad sam ja sumnjala i tako mi pomogli da se usudim da probam. Fora „Uplati, Mujo, tiket!” Ta njihova podrška i vera je umnogome doprinela da se ohrabrim i da do danas ostvarim veliki broj stvari za koje sam mislila da ne mogu.

   Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili u dosadašnjem radu?

   Uvek će biti „hejtera”, ali dok god radim stvari iz srca i radim stvari koje su važne – one će uvek doći do pravih ljudi, pre ili kasnije. Naučila sam da, ako hoćeš da pobediš, prvo moraš da igraš. Ako je život „tamni vilajet” – daj bar da probam; lakše mi je da se zato kajem, nego što nisam ni pokušala. I uvek moraš biti spreman da se to nekad isplati, a nekad ne, i da usput moraš da se suprotstavljaš onima koji veruju da je život „zero-sum game” – da ako ja dobijam, neko mora da gubi, jer onda će to, na kraju, biti realan odnos moći.

   Šta je krajnji cilj?

  Ono čemu težim jeste da znam da sam uradila najviše što sam mogla da osnažim druge da ostvare sve što žele – naročito devojke i žene, LGBT osobe, sve koji se bore da osvoje prostore slobode i prava i prave inicijative i biznise koji popravljaju društvo i planetu. Uz to, najvažnije mi je da u svemu tome uvek ostanem osoba koju moja porodica, prijatelji, mentori i dalje vole i da budu ponosni na to u šta sam izrasla (kad jednom porastem).

    _________________________________________________

  Lično

  Omiljeni predmet u školi?

  Istorija i engleski jezik.

  Prvi posao?

  Prodavanje fotografija sa tatom na svadbama i krštenjima od 11. godine, rad na puževim kućicama za vreme leta između osnovne i gimnazije u firmi Voćar d. o. o. Prvi kancelarijski posao – „British Council Srbija”.

  Poslovni uzor?

  Sonja Dakić, Zoja Kukić, Sanjana Hatotuva.

  Pesma kao moto?

  „Don’t stop me now”, Kvin.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE