Bivši portugalski premijer optužen za korupciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši portugalski premijer optužen za korupciju

  Bivši portugalski premijer Žoze Sokrateš formalno je optužen u velikoj istrazi o korupciji da je primio oko 24 miliona evra mita, saopštilo je portugalsko tužilaštvo.

  Precizirano je da se nekadašnji lider Socijalističke partije goni po 31 tački za pasivnu korupciju, pranje novca, tešku fiskalnu prevaru i falsifikovanje dokumenata.

  Istom optužnicom je pokriveno još 18 ljudi i devet organizacija.

  Istraga je zaključila da je Sokrateš, premijer između 2005. i 2011, krivična dela činio od 2006. do 2015.

  Sokrateš i njegovi saučesnici su, prema optužnici, u Švajcarskoj sakupili sumu procenjenu na “više od 24 miliona evra” u zamenu za usluge pružane brojnim organizacijama, među kojima je i banka Espirito santo, koja je 2014. bankrotirala usred brojnih neregularnosti.

  Od kako je u novembru 2014. uhapšen, Sokrateš (60) nije prestajao da tvrdi da nije kriv. Posle devet meseci u zatvoru, stavljen je u kućni pritvor pre puštanja da se brani sa slobode u oktobru 2015.

  “Optužnica je neosnovana”, naveli su njegovi advokati i dodali da nameravaju da koriste “sva pravna sredstva” u odbrani svog klijenta.

  Optužnica ima više od 4.000 strana. U njoj se nalaze i nekadašnji šef banke Espirito santo Rikardo Espirito Santo Salgado i dvojica nekadašnjih zvaničnika Portugal telekoma.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE