Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši inženjeri Zastave PROJEKTUJU elektromobil, a imaju i INVESTITORA

  Ekspertski tim Zastava (ETZ) iz Kraguejvca priprema projektnu dokumentaciju za proizvodnju vozila na električni pogon na platformi nekog postojećeg modela.

  Tim je sastavljen od bivših Zastavinih inženjera i profesora Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, Mašinskog i Tehnološkog fakulteta u Beogradu, na inicijativu stranog investitora koji je spreman da finansira izradu projekta i prototipa elektromobila koji bi se proizvodio u Srbiji.

  Član ekspertskog tima Zoran Radojević potvrdio je FoNetu da je tim formiran i da je počela organizaciona priprema za izradu projektne dokumentacije, dodajući da je „sve ostalo u fazi konsultacija“.

  „Naši stručnjaci poseduju znanje i iskustvo u proizvodnji automobila. Oni su prepoznati od ljudi koji se bave razvojem automobilske industrije i Srbija treba da iskoristi taj potencijal“, rekao je Radojević.

  On je podsetio da je ETZ još 2010. godine, na platformi automobila „zastava 10“ uradio prototip modela sa električnim motorom od 20 kilovata, koji je dostizao brzinu od 120 km na sat i mogao je sa jednim punjenjem baterija da pređe 100 kilometara.

  Član istog tima Petar Jovanović, zadužen za praćenje razvoja elektro vozila u Evropi rekao je FoNetu da su automobili na električni pogon postali tema broj jedan svih naučnih skupova u toj oblasti i da su njima tematski posvećeni i ovogodišnji sajmovi automobila u Ženevi i Frankfurtu.

  Jovanović je rekao da je tehnologija u proteklih devet godina neverovatno napredovala, posebno u oblasti proizvodnje baterija i pogonskih motora.

  Sada je neuporedivo lakše realizovati jedan takav projekat, dodao je on, ističući da se u taj biznis uključju mnoge zemlje koje, poput Austrije nemaju tradiciju u automobilskoj industriji.

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE