Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši gradonačelnik Niša: Direktore javnih preduzeća predlažu partije

  Iako je Zakon o javnim preduzećima jasan u zabrani upliva politike u izbor i rad direktora, bivši gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je direktora NišStana predložila partija.

  Govorio je da je to praksa, te da tako i ne može direktor da bude kriv ako radi loše, već da je odgovornost na stranci.

  Sumnje da je Srbija postala partijska država, a da su zakoni samo formalnost, deimično je sa govornice niške Skupštine potvrdio odbornik SNS Bulatović govoreći o aktuelnom direktoru NišStana Miroljubu Čupiću, pišu Južne vesti.

  „Ovaj direktor je postavljen u vreme dok sam ja bio gradonačelnik. Njega je predložila partija. Ne može direktor da bude odgovoran ako nešto nije u redu“, rekao je Bulatović.

  Iz sale su pokušavali da ga isprave i podsete na zakon dobacujući „komisija, komisija“, što, kako piđu Južne, bivši gradonačelnik nije razumeo i nastavio je sa svojom pričom, rekavši da neće reći iz koje je stranke direktor, jer ne želi „da produbljuje raspravu“.

  Darko Bulatovic (foto: YT)

  Darko Bulatovic (foto: YT)

  Ovaj primer nije poseban. Ovakvih primera je i danas i kroz raniji period bilo puno. Ja samo želim da ukažem pažnju na odgovornost. 4 godine pričam o tome. Ako preuzmete odgovonost da nekog postavite onda vi odgovarate, a ne on. On odgovara krivično, ako je došlo do nekog dela. A politički se zna ko snosi odgovornost, rekao je Bulatović.

  Pošto je NišStan godinama partijski, u koalicionim sporazumima i sa DS i sa SNS, bio pod kontrolom SPS, a istaknuti funkcioneri ove partije u Nišu bili i direktori ovog preduzeća, za govornicu je izašao socijalista Igor Novaković sa namerom da poništi tvrdnje Bulatovića da direktore postavljaju partije.

  Želim da kažem sa Socijalistička partija Srbije ne stoji iza postavljenja ovog direktora. Da je ovaj direktor u skladu sa zakonom biran na zakonit način, da ga je birala gradska Komisija. Ocenjivala, birala i tako dalje. I da on nikako nema podršku SPS, niti SPS stoji iza njega, rekao je Novaković.

  Zakon o javnim preduzećima jasno kaže da direktora javnog preduzeća čiji osnivač lokalna samouprava „imenuje organ određen statutom jedinice lokalne samouprave, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa“.

  U Nišu je taj organ Komisija za izbor direktora javnih preduzeća. A svemu prethodi konkurs za jasnim uslovima za direktorsko mesto u svakom preduzeću ponaosob.

  Takođe, jasno je naznačeno u Zakonu da direktor ne sme da bude član političke stranke ili da mu je određeno mirovanje u stranci.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: SNS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE