Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bitkoin uznemirio MMF

  Kriptovalute bi trebalo primereno regulisati, a zahtevaju i superviziju imajući u vidu rizik da mogu biti upotrebljene kao instrument za aktivnosti kao što je pranje novca, izbegavanje poreza i finansiranje terorizma, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

  Bitkoin je kripovaluta s najvećom tržišnom vrednošću koja je ove nedelje dostigla novi rekord prekoračivši vrednost od 10.000 dolara.

  Upitan da komentariše tu informaciju, portparol MMF Geri Rajs je rekao da bi kripovalute, pa i njihove početne ponude, trebalo da budu primereno regulisane, a zahtevaju i odgovarajuću supervziju.

  Potražnja za bitkoinom i dalje je snažna, pri čemu ulagači zanemaruju učestala upozorenja o opasnosti stvaranja „mehura“.
  [preporucene_vesti ids=“280626″]

  U razgovoru s novinarima predstavnik MMF je istakao da je u slučaju kriptovaluta ključni izazov za vlasti kontrola rizika koja neće gušiti inovacije. Međunarodna rasprava i saradnja svakako bi bile od pomoći i MMF pokušava u tom pogledu odigrati primerenu ulogu, dodao je on.

  Iz MMF su dosada poručivali da virtuelne valute i tehnologije na kojima se one baziraju mogu sa sobom doneti određene koristi, ukazujući na finansijsku inkluziju i efkasnije postupke plaćanja.

  Upozorili su ipak da takve valute mogu uključivati i značajne rizike. Trenutno ne postoji telo koje bi prema dogovoru zainteresovanih strana bilo nadležno za cenu bitkoina.

  Danas se vrednošću od milijardu dolara može pohvaliti 14 kriptovaluta. Procenjuje se takođe da je ukupna tržišna vrednost svih kriptovaluta veća od 300 milijardi dolara.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE