Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BITEF: Herojsko upuštanje u potragu za novim

  U susret 52. Bitef-u, porazgovarali smo sa Milošem Latinovićem, direktorom Bitef teatra, o tome šta nikako ne smete da propustite ove godine, po čemu se ovogodišnji razlikuje od prethodnih i šta Bitef znači za njega.

  Po čemu se ovaj BITEF razlikuje od prošlogodišnjeg?

  Ako jednu pojavu bitno definiše kontinuitet, a pred nama je 52 Bitef festival, pogotovo ako festival stremi najvišim ciljevima aktuelne umetnosti, onda je teško pronaći bitnu razliku između dva, ili pet, nastavaka tako koncipirane i složene produkcije. U tom kontekstu najlakše bi bilo reći da ništa nije drugačije osim što je sve drugačije i novo. I mislim da je to najveći dobitak predstojećeg, ali i svakog Bitef festivala, taj novi početak, ponovno rađanje, ta esencijalna originalnost, a opet trajanje, konstantno ponavljanje divne umetničke celine koju samo razdvajaju godine i brojevi čiji je zadatak da je obeleže.

  Šta željno iščekujete na ovogodišnjem BITEF-u, šta nećete propustiti i šta biste svakome preporučili?

  Vrlo je intrigantan ovgogodišnji repertoar, ali pošto smo mi takav narod koji voli, čak mora da se opredeljuje, oda ću se u smislu željenih priča opredeliti za dve: ODILO.ZATAMNJENJE. ORATORIJUM, u režiji Dragana Živadinova, koja će biti odigrana 13. septembra u Prolog Danu festivala i ZAOSTAVŠTINA KOMADI BEZ LJUDI, reditelja Štefana Kegija, jednog od tri člana svetski proslavljenog kolektiva Rimini Protokol, a koji je produkcija jednog od vodećih švajcarskih pozorišta, Vidija iz Lozane. Ovu predstavu publika će moći da pogleda 21. i 22. septembra.

  Šta za vas znači BITEF?

  Pokušavajući da budem realan Bitef festival je jedna od, ne samo kulturnih, značajki Srbije kao države. Postoji nekoliko stvari u svetu koje ne morate da objašnjavate kada ih imenujete, jedna od tih pojava je Bitef festival. Razlog tome nije samo njegovo kontinuirano trajanje i “starost” – zbog novih generacija više čak i ne u tolikoj meri naši osnivači Jovan Ćirilov i Mira Trailović – nego upravo njegovo herojsko upuštanje u potragu za novim. Tim koji radi Bitef festival nema kompleksa i umetničkih ograničenja, te takav kontekst koncepcije naš festival oznaćava kao apartnu pojavu u svetu umetnosti. Mi verujemo da publika u Srbiji zaslužuje najbolje, i trudimo se da joj to omogućimo kroz festivalki repertoar, pa makar time bila privučena ili zadovoljna “užasavaća” manjina. Ali, upravo taj odnos prema manjini, prema grupi ili čak pojedincu definiše odnos demokratije u društvu. Bez obzira da li je to politika ili kultura. To je za mene Bitef festival. Najbolje, hrabro i novo, po svaku cenu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE