Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIRN: Brojila očitava ista firma koja je osumnjičena za uvećane račune

  Elektroprivreda Srbije (EPS) dodelila je posao očitavanja brojila konzorcijumu preduzeća koji je prethodni ugovor za isti posao prekršio bar po dva osnova – isporučio je uvećane račune za struju i nije očitavao sva brojila, objavila je Balkanska istraživačka mreža BIRN.

  U aprilu 2017. godine EPS je, kako se navodi, raspisao tender za očitavanje brojila, sedam meseci nakon što je za taj posao sklopljen ugovor sa konzorcijumom firmi koji predvodi kompanija Sikvester (Sequester). U junu je tender završen, a pobedio je isti konzorcijum kao i u avgustu 2016.

  „Razlozi za raspisivanje novog tendera nisu jasni, s obzirom na to da je prethodni ugovor ostavljao mogućnost saradnje na dve godine“, naveo je BIRN.

  Predstavnici Sikvestera, kako je istakla ta istraživačka mreža, rekli su da se radi o regularnoj proceduri, dok predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević tvrdi da je prethodni ugovor raskinut jer konzorcijum nije valjano radio svoj posao.

  „Prethodni tender je pao zbog problema sa pogrešnim računima za struju i prekinut je ugovor sa tim konzorcijumom“, rekao je Kovačević za BIRN. Sa druge strane, Dejan Jeremić, predvodnik konzorcijuma koji je pobedio na oba tendera, negira tvrdnje predsednika Nadzornog odbora EPS.

  „Tvrdnje profesora Kovačevića ni približno nisu tačne. Nikakvog raskida nije bilo, nego je prethodni ugovor potpisan na dve godine sa ograničenjem finansijskih sredstava po Zakonu o javnim nabavkama. S obzirom na to da su sredstva po tom ugovoru istekla u maju, mi smo izašli iz tog ugovora i raspisana je nova nabavka“, rekao je Jeremić za BIRN.

  Vršilac dužnost direktora EPS Milorad Grčić nije odgovarao na pitanja BIRN u vezi sa ovim poslom, ni šest dana nakon što su mu upućena elektronskom poštom.

  Iako je raspisan novi tender, procedura izbora najpovoljnije ponude, kao i uslovi novog ugovora skoro da su identični onome iz avgusta 2016. godine, navodi BIRN i dodaje da se to pre svega odnosi na cenu od 39,99 dinara po očitanom brojilu.

  BIRN je u januaru 2017. godine objavio istraživanje u kome je predočeno da je cena od 39,99 dinara po brojilu najmanje duplo skuplja od onoga što se naplaćivalo pre toga za tu vrstu usluge.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE