Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIRN: Agencija podnela prijavu protiv SNS za pranje novca

  Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Višem javnom tužilaštvu Srpsku naprednu stanku (SNS) zbog sumnje na pranje novca tokom izbora, a Tužilaštvo još poverava navode Agencije, piše portal BIRN.

  Portal navodi da dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima i prenosi izjave gradjana i aktivista koji su bili uključeni u prikupljanje donacija.

  Naveden je iskaz neimenovane devojke kojoj je „lokalni član Srpske napredne stranke pomogao da se zaposli kao vaspitačica“. Ona je rekla da ju je pred predsedničke izbore 2017. godine na jednom sastanku „funkcioner stranke izdvojio u stranu, dao 40.000 dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji.

  Od nje je zatraženo da novac donira nazad SNS-u pod svojim imenom. „Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim“, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.

  „Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac“, rekla je ona i dodala da je na sastancima videla kako funkcioneri i druge pitaju da na sličan način uplate novac.

  Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nije izolovan slučaj već šema koju je SNS razvila da bi protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti kroz podmetnute donatore prikrila pravi izvor novca kojim su finansirane izborne kampanje. Još četiri donatora ispričala su BIRN-u istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40.000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom, navodi se u tekstu.

  U tekstu se kaže i da je portal BIRN tražio komentar od SNS-a, ali da nije dobio odgovor.

  Izvor: Beta, BIRN

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE