Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biljana Blagojević, Siemens

  Tim koji savladava prepreke

  „Ono što je pre nekoliko godina bilo nezamislivo danas je činjenica – tramvaji napravljeni upravo u Kragujevcu u ovom trenutku prevoze stanovnike Bremena, Minhena, a uskoro će i Nirnberga”, za BIZLife govori Biljana Blagojević, CFO kompanije Siemens Mobility Srbija.

  Po preporuci Kate Skarić sa Ekonomskog fakulteta, Biljana Blagojević počela je da radi u Siemensu još za vreme studija. Nakon devet godina, otvorila joj se mogućnost i za internacionalni razvoj karijere. „Tako sam provela dve i po godine u Minhenu radeći na poziciji globalnog korporativnog finansijskog revizora, gde sam bila u mogućnosti da posetim mnoge kompanije Siemensa širom sveta. I posle svega, sasvim neočekivano, prihvatam ponudu za Peking da vodim finansijski, komercijalno i strategijski razvoj jednog velikog segmenta za održavanje brzih vozova”, govori. Nakon skoro tri godine provedene u Pekingu, stigao joj je poziv za poziciju Siemens Mobility CFO Srbija, na kojoj se trenutno nalazi.

  • Koji Siemensov projekat biste istakli?

  Godine 2018. smo započeli kompleksan proces transformacije iz proizvođača komponenata u proizvođača kompletnih tramvaja. Ovaj put je krunisan krajem 2020. godine, kada je prvi Siemensov tramvaj modela „Avenio” montiran i isporučen gradu Bremenu, u Nemačkoj. Projekat „Avenio” je i danas aktuelan, samo u još većim razmerama. Ako se nađete Bremenu ili Minhenu, možda budete u prilici da se vozite tramvajem koji je napravljen u Srbiji. Ovo je dostignuće na koje smo izuzetno ponosni. Nastavljamo sa proizvodnjom i planiramo da konstantno širimo mapu gradova u kojima se stanovnici svakodnevno prevoze tramvajima proizvedenim u Srbiji.

  • Vaša kompanija je jedna od najstarijih na svetu, u našoj zemlji posluje 135 godina. Koji su budući planovi za fabriku u Srbiji?

  Mnogo je već postignuto, ali ima još mnogo toga da se uradi. Dakle, iako imamo pregršt entuzijazma i motivacije za budućnost i buduće planove, izuzetno je važno da ne gubimo fokus sa onog što se dešava upravo sada i što je naša dužnost: da isporučimo proizvode vrhunskog kvaliteta, na vreme i u okvirima budžeta. Dolaze nam i novi, koji će omogućiti dodatna zapošljavanja.

  Ali jedno je sasvim sigurno – Siemens Mobility je tu da ostane i već širimo svoje kapacitete dolaskom novih projekata. Želimo da naša kragujevačka fabrika bude prepoznata kao najbolja lokacija za proizvodnju šinskih vozila. I sami ste istakli, Siemens je deo ovog društva više od jednog veka i želimo da se naš rast i razvoj nastave upravo ovde.

  • Kako vam izgleda radni dan?

  Moj posao zahteva prisustvo na relaciji Beograd‒Kragujevac, ali sam, uglavnom, stacionirana u fabrici, stoga sam se i preselila u Kragujevac odmah nakon preuzimanja ove role. Svaki radni dan mi je dinamičan i ispunjen raznovrsnim izazovima, ne samo zbog dinamike modernog poslovanja već i zbog specifične prirode proizvodnje. Ona je živa stvar, konstantno teče i ne sme da stane, tako da održavanje njenog mirnog toka podrazumeva svakodnevno prilagođavanje i planiranje. Ovakva vrsta rada odgovara mom senzibilitetu i moram da dodam da sam srećna što sam okružena kolegama među kojima se sve prepreke čine, pa i ispostave, savladivim.

  • Siemens učestalo radi na strategijama, inovacijama, razvoju u okviru različitih privrednih grana. Koje polje delovanja Siemensa je vama najzanimljivije?

  Nalazimo se u periodu realizacije velikih inovacija u železničkom saobraćaju. Ovo je rezultat uspostavljanja globalne svesti o pitanjima održivosti i globalnog zagrevanja, postalo je jasno da je železnica ključni vid saobraćaja kompatibilan sa održivim načinom životom. Inovacije i rešenja kompanije Siemens čiji je cilj usavršavanje rada železnice posebno su mi interesantni. Ne radi se samo o kretanju iz tačke A u tačku B, ovo je pitanje kvaliteta života u jednom gradu, a time i nečije odluke da li želi da živi i radi u njemu. U široj slici, ovo je dalekosežan i kompleksan problem koji utiče na buduću sliku sveta. To je ključ pojma i suštine mobilnosti. Stoga, veoma me intrigira budućnost i raduje naredni period, u kome će rezultati ove oblasti Siemensovih inovacija biti osetni u svakodnevnom životu.

  Biljana Blagojević, CFO kompanije Siemens Mobility Srbija.

  Biljana Blagojević, CFO kompanije Siemens Mobility Srbija.

  • Zanimljivo je da zapošljavate prilično mlad kadar. Je li to Siemensova globalna tendencija?

  Svakako, Siemens na globalnom nivou teži zapošljavanju mladih, ali moram istaći da se Srbija uspostavila kao posebno plodno tlo za pronalazak i razvoj izuzetno mladog i kvalitetnog kadra. Kako bi se napravio vanserijski proizvod, potreban je vanserijski kadar, a našu fabriku zaista odlikuju mladi zaposleni, na šta sam posebno ponosna.

  Nekada svi imamo tendenciju da potcenimo mlađe, ali ja sam čvrsto uverena da je odgovornost moćan motivator i zato se ne ustručavam da je dajem mladima.

  Mogu vam reći da nisam pogrešila. Prilika da pratim razvoj mladih kolega u vrhunske stručnjake, kada čujem da upravo nekoga od njih inostrane kolege pitaju da im razreše stručne nedoumice – to je jedno od najvećih zadovoljstava u mom poslu. A najveći motiv mi je zadržati mlade ljude u Srbiji uz adekvatan razvojni put.

  • Nalazimo se na polovini godine. Šta će vam biti u fokusu do kraja 2022. godine?

  U fokusu će mi biti kontinuirana predanost i podrška u daljem razvoju kompanije. Od 2018. do danas više smo nego duplirali broj zaposlenih (kojih u ovom trenutku ima blizu 1000), proširili kapacitete i infrastrukturu kako bismo nesmetano podržali rast fabrike, konstantno inovirali i investirali. Kao što sam naglasila pre, mnogo je postignuto, ali ne nameravamo da stanemo – naše ambicije su velike, tim koji stoji iza svih naših dostignuća višestruko je dokazan, stoga se zaista od srca radujem novim izazovima i onome što donosi budućnost.

  • Na kraju, recite nam nešto privatno o sebi. Šta volite da radite izvan poslovnih okvira?

  Ako me pitate u čemu najviše uživam van posla, onda je to druženje uz dobru hranu, piće i muziku. Izuzetno uživam u vinima. Volim da se bavim i sportom, jer smatram da je bitan za održavanje psihičkog zdravlja. A tokom leta je obavezan odmor na moru. Privatno, nisam neko ko voli česta putovanja, jer sam se tokom karijere prilično naputovala. Ono što mi pruža posebno zadovoljstvo jeste činjenica da mi je poslovno okruženje pružilo mogućnost upoznavanja kvalitetnih ljudi koje sada već mogu svrstati u krug prijatelja.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE