Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biće IZNENAĐENJA među globalno NAJUTICAJNIJIM zemljama

  Globalna ekonomija, opterećena napetostima izazvanim trgovinskim ratom i povećanjem neizvesnosti, u sledećih pet godina mogla bi zabeležiti veliko usporavanje, procenjuju stručnjaci.

  Slabiji globalni rast, za koji se očekuje da će ove godine pasti na tri posto i time biti najsporiji još od globalne finansijske krize, zahvatiće 90 posto svetskih zemalja, pokazuju novi podaci MMF.

  Kako bi otkrili koje su privrede trenutno ključni igrači u globalnoj ekonomiji, a koja će to tek postati, poređenjem prognoza MMF i pariteta kupovne moći, Blumberg je napravio projekciju zemalja koje bi do 2024. godine mogle imati najveći uticaj na globalni BDP.

  Prema očekivanjima, stopa rasta u Kini nastaviće da usporava, dok bi njihov udeo u rastu globalnog BDP sa trenutnih 32,7, mogao pasti na 28,3 posto.

  Prema njihovim procenama, SAD bi do 2024. godine mogle ostvariti pad od 4,6 posto. S druge pak strane, indijski udeo u rast globalnog BDP mogao bi sa trenutnih 13,5, porasti na 15,5 posto.

  Što se tiče ostalih velikih svetskih sila, Indonezija će ostati na četvrtom mestu, ali uz blagi pad udela od 0,2 posto.

  Velike promene osetiće Velika Britanija koja bi zbog problema oko Bregzita, moglo pasti na 13. mesto, ali i Japan koji bi mogao pasti na deveto mesto. Procenjuje se da će Brazil s 11. porasti na 6. mesto, dok će udeo Nemačke kao najjače evropske ekonomske sile ostati na 1,6 posto.


  Najveće iznenađenje u idućih pet godina mogli bi ostvariti Turska, Meksiko, Pakistan i Saudijska Arabija, dok bi Španija, Poljska, Kanada i Vijetnam mogli nestati s liste 20 najuticajnijih zemalja.


   

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE