Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bezglutenski obroci

    TOP 5 BEZGLUTENSKIH obroka koje možete poneti na posao

    Ishrana bez glutena nije pomodarstvo, već jedini lek za oko 70.000 ljudi koji žive sa celijakijom u Srbiji. Striktna bezglutenska ishrana je veoma zahtevna i neophodno je da osoba koja priprema hranu bude dobro informisana i upoznata sa pravilnim izborom namirnica.

    Baš zato potrebno je više govoriti o ovoj bolesti, koja dva puta češće pogađa žene nego muškarce, a ne samo 16. maja kad se obeležava Svetski dan obolelih od celijakije. Važno je edukovati društvo i pružiti podršku obolelima od celijakije, jer ukoliko se ne pridržavaju striktne bezglutenske dijete, mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice. Celijakija se smatra kliničkim kameleonom i praktično ne postoji organ koji ne može da oboli zbog nje.

    Za osobe koje žive sa celijakijom, ishrana na poslu jedan je od svakodnevnih izazova sa kojim se suočavaju. Svoj obrok ne mogu da kupe u obližnjem restoranu ili pekari, pa su zato prinuđeni da donose obroke od kuće. Ali uz dobru organizaciju priprema bezglutenskih jela ne mora da bude previše komplikovana, a srećom, bezglutenski proizvodi danas su daleko dostupniji nego pre.

    Zato isprobajte sledećih top pet bezglutenskih obroka koje možete da ponesete na posao, a koji se lako i brzo pripremaju.

    Pasta sa pestom i spanaćem

    Sastojci

    400 g testenine bez glutena, 100 g spanaća, 60 ml maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, 2 čena belog luka, 2 kašike narendanog parmezana, so, biber, 1 šaka listova bosiljka

    Priprema

    Obarite testeninu u slanoj vodi. Za pesto sve ostale sastojke stavite u blender i miksajte dok tekstura ne postane glatka. Oceđenoj testenini dodajte pesto i promešajte. Ukrasite listovima svežeg bosiljka.

    PAsta sa pestom i spanaćem

    Pasta sa pestom i spanaćem

    Pileći štapići sa kornfleksom

    Sastojci

    2 pilećih grudi bez kostiju i kožice, ¾ šolje brašna bez glutena, 2 kašike majčine dušice, 2 jaja, 1 kašika kajenskog bibera, kornfleks bez glutena, so i biber po želji

    Priprema

    Isecite piletinu na male i tanke štapiće. Pomešajte brašno, majčinu dušicu, so, biber i kajenski biber u jednoj posudi, a u drugoj umutite jaja. U trećoj posudi izdrobite kornfleks. Umočite pileće štapiće prvo u začinjeno brašno, zatim u jaja i na kraju u kornfleks. Poređajte pileće štapiće u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180ºC. Štapiće jedite uz omiljenu salatu.

    Meksički pileći burger

    Sastojci

    Pakovanje zemički bez glutena, 4 pileća filea, 2 avokada, ¼ crvenog luka, 1 usitnjena ljuta papričica, 1 kašičica ljute paprike u prahu, 1 kašičica slatke paprike u prahu, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika meda, 1 kašičica seckanog peršuna, so i biber po želji, sok od limete

    Priprema

    Zagrejte rernu na 180ºC.  Pomešajte maslinovo ulje, med, slatku i ljutu papriku u prahu, peršun i premažite tim meso. Posolite i pobiberite, pa stavite na roštilj i pecite sa obe strane ili meso možete peći i u rerni. Za to vreme iseckajte luk i ljutu papričicu, pa pomešajte sa izgnječenim avokadom. Dodajte so, biber i sok od limete. Presecite zemičku na pola, premažite namazom od avokada, stavite meso (i sir ako želite) i poklopite. Uživajte!

    Meksički pileći burger

    Meksički pileći burger

    Bezglutenska tortilja sa piletinom

    Sastojci

    1 pakovanje tortilja bez glutena i pšenice, 2 pilećih grudi, 1 kašika maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1 avokado, 2 paradajza, šaka korijandera, 100 g slatkog kukuruza, sok jedne limete, so

    Priprema

    U tiganju na maslinovom ulju kratko propržite iseckan beli luk. Potom dodajte pileće grudi isečene na komade i posolite. Isecite avokado, a potom i paradajz, pa ga začinite sa malo soka od limete i posolite. Tortilju napunite piletinom, avokadom, naseckanim paradajzom i kukuruzom. Na vrhu iscedite ostatak soka od limete i uživajte.

    Salata sa slaninom, zelenom salatom i paradajzom

    Sastojci

    250 g testenine bez glutena, 150 g slanine, 300 g čeri paradajza, 100 g zelene salate; Za sos: 150 g majoneza, 50 ml limunovog soka, 2 kašičice dižon senfa, 2 šake iseckanog peršuna, so i biber po ukusu

    Priprema

    Obarite testeninu u slanoj vodi, pa je ocedite. Slaninu iseckajte na komade i kratko propržite u tiganju. Paradajz i zelenu salatu isecite, dodajte slaninu i preko stavite sos, koji ste prethodno napravili.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE