Berza: Čekali smo ovaj dan još od Kraljevine Jugoslavije...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Berza: Čekali smo ovaj dan još od Kraljevine Jugoslavije…

  Na Beogradskoj berzi danas je počelo trgovanje akcijama kompanije Fintel Energija a.d. Akcijama ove kompanije trguje se metodom kontinuiranog trgovanja, a a početna cena danas  je bila 500 dinara po jednoj akciji.

  Informacije o rezultatima prvog trgovanja akcijama Fintel Energije na Beogradskoj berzi biće raspoložive danas nakon 15h, na internet stranicama Beogradske berze.

  Proces inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je preko 1,5 miliona akcija, koliko je bilo propisno kao minimalan prag uspešnosti ovog procesa. Ovim postzupkom Fintel Energija je prikupila 755,2 miliona dinara neophodnih za dallje poslovanje i i širenje mreže vetroparkova u Srbiji.

  Direktor Beogradske berze Siniša Krneta objasnio nam je značaj ovog dana.

  “U našoj zemlji se ovakav događaj desio poslednji put u Kraljevini Jugoslaviji, pred bombardovanje Beograda 1941. godine. Trebalo nam je  skoro 80 godina da posvedočimo novom berzanskom rođenju”, kazao je Krneta za BIZLife.

  Smatra i da je Fintel Energija prepoznala važnost izlaska na berzu i videla priliku da se tako razvije.  Ova “zaraza” treba da se raširi.

  “Fintel Energija na berzu izlazi ne zbog bilo čije sile, zakona, privatizacije, ne zato što mora, nego zato što kao kompanija sa prethodnim berzanskim iskustvom u Italiji prepoznaje berzu i prikupljanje kapitala kao značajnu prednost u odniosu na zaduživanje i finasiranje rasta i razvoja kompanije zaduživanjem. Želimo da verujemo i radimo na tome da ovo bude preokret u srpskom poslovnom mentalitetu. Berza postoji, berza je živa, berza nudi mogućnost da se na tržištu ptrikupi kapital na transparentan način”, kazao je Krneta.

  I to nije sve, Beogradska berza ima i dalje planove.

  “Sledeči koraci su da primer Fintela distribuiramo dalje u srpskom privatnom sektoru i da najboljim i najprepoznatljivijim srpskim kompanijama to pokažemo kao mogućnost koju će prepoznati i krenuti putem Fintela”, rekao je Krneta.

  Direktor Fintel Energije Ticiano Đovanoti (Tizziano Giovannetti), veoma je zadovoljan interesovanjem investitora.

  “Kompanija Fintel Energija je pionir u industriji energije dobijene iz vetra u Srbiji i prva je kompanija ikada koja je finansirala, izgradila i pustila u rad sisteme za proizvodnju električne energije iz vetra. Poverenje ulagača nas obavezuje da nastavimo naše investicione planove i realizujemo najavljene projekte”, rekao je Đovaneti.

  Akcije Fintel Energije uključene su na Prime Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala.Inače Fintel Energija iz Beograda je ćerka firme Fintel Energija S.p.A, koja je od 2010. godine lansirana na berzi u Milanu, delu Londonske berze.

  Izvor: BizLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE