Berlin otkupio 6.000 stanova da "smanji pritisak"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Berlin otkupio 6.000 stanova da “smanji pritisak”

  Grad Berlin otkupio je od jedne kompanije za trgovanje nekretninama preko 6.000 stanova koji su nekad pripadali gradu, kako bi se smanjio pritisak na berlinskom tržištu stanova.

  “Kupovinom 6.000 stanova dovršavamo najveći projekt povratnog otkupa stanova u istoriji Berlina”, rekla je senatorka Berlina zadužena za stanogradnju, urbanizam i razvoj grada, Katrin Lompšer.

  Stanovi su za 920 miliona evra otkupljeni od fonda za nekretnine Ado Propertis iz Luksemburga, koji je ove stanove od grada Berlina kupio 2015. Radi se o nekretninama izgrađenim na području tadašnjeg Zapadnog Berlina u posleratnom periodu.

  “Greške koje smo u prošlosti počinili prodajom državnih stanova više ne možemo da ispravimo, ali stanarima zato možemo garantovati sigurnost da stanarine neće rasti”, rekla je Lompšher.

  Kod većine stanova se radi o subvencioniranim stanovima za siromašnije porodice.

  Porast cene stanova, koji se beleži i u drugim gradovima, najizrazitiji je u Berlinu, gde su se cene poslednjih godina drastično povećale. Stanje je kritično posebno u segmentu socijalnih stanova.

  Godine 2011. cena kvadratnog metra za stan od 60 kvadrata iznosila je 1.400 evra, a 2018. godine 4.000 evra.

  Eksploziju cena na njemačkom tržištu nekretnina koja se zbiva poslednjih godina stručnjaci povezuju s povoljnim ekonomskim stanjem i pre svega niskim kamatama za stambene kredite, što je povećalo ulaganja u nekretnine.

  Prema procenama njemačke vlade, kako bi se ublažio pritisak na tržište nekretnina, godišnje bi trebalo biti izgrađeno 350 do 400 hiljada novih stanova, ali je prošle izgrađeno tek oko 280.000.

  Pritisak na tržište stanova, pogotovo u socijalnom sektoru, dodatno je pogoršala migracija izbeglica iz siromašnijih delova Evropske unije.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE